Wykonanie
Składniki:- 500g
fileta z kurczaka- 1 puszka
kukurydzy- 1 puszka krojonych
pomidorów- 1
czerwona papryka- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki- 2 łyżeczki
kurkumy- 1 łyżeczka
suszonego oregano- 700ml
bulionu drobiowego- 1 szklanka
przecieru pomidorowego, passaty- 1 szklanka
ryżu do risotto- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżka
mąki pszennej-
olej do smażenia-
sól i
pieprz-
parmezan do posypania- świeża
kolendraSposób przygotowania:1.
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
kurkumą,
słodką papryką, wsypujemy
mąkę i dokładnie mieszamy.2. W garnku o grubym dnie podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek, następnie wrzucamy
paprykę pokrojoną w cienkie paski oraz
mięso. Po kilku minutach wsypujemy
ryż, odsączona
kukurydzę, wlewamy
bulion,
przecier pomidorowy,
pomidory z puszki i gotujemy ok. 8 min., przyprawiamy
oregano oraz
solą i
pieprzem.3. Zawartość garnka przelewamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 min., aż
ryż wchłonie płyn i będzie miękki. Gotową zapiekankę wyciągamy z pieca i posypujemy
parmezanem oraz świeżą
kolendrą.Inspiracja:kwestiasmaku