Wykonanie
Całkiem niedawno udało mi się wygrać garnek, a właściwie patelnię elektryczną dlatego dziś przedstawię Wam szybkie danie jednogarnkowe z
ryżu i
kurczaka. Pomysł najprostszy, składniki popularne, a szybkość wykonania błyskawiczna. Po teście z garnka jestem bardzo zadowolona - mimo moich obaw rozgrzewa się błyskawicznie i praktycznie od razu po włączeniu jest gotowy do użycia. Zapewne przyda się na wyjazdy różnego rodzaju :-D400 g
ryżu400 g
piersi kurczaka1 opakowanie azjatyckiej
mieszanki warzyw mrożonych1 butelka
przecieru pomidorowego domowego lub 4
pomidory pozbawione skórki i pestek2 średnie
cebule3 ząbki
czosnku1l
bulionu (może być z kostki)5 łyżek
olejusólpieprzKurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na drobne kawałki, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Cebulę i
czosnek obieramy, myjemy i drobno siekamy. Połowę
oleju podgrzewamy w patelni o wysokich brzegach, wrzucamy
kurczaka i delikatnie obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy
mięso z patelni i odstawiamy na bok. Na patelnię wylewamy pozostałą część
oleju i dorzucamy
cebulę, gdy się zeszkli dodajemy
czosnek i surowy
ryż - chwilę podsmażamy.Do
ryżu z
cebulą i
czosnkiem dolewamy połowę
bulionu oraz
przecier pomidorowy (lub
pomidory), podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Jeśli
ryż wchłonie cały płyn dolewamy kolejną część
bulionu (ja zużyłam cały litr). Po około 10 minutach gotowania, dodajemy opakowanie
warzyw mrożonych wraz z
przyprawami oraz
kurczaka. Gotujemy wszystko razem do uzyskania odpowiedniej miękkości
ryżu - mi to zajęło łącznie około 25 minut ;-)SMACZNEGO :-)