Wykonanie
Składniki:- 1 opakowania
makaronu do lasagne- ok. 150g startego
parmezanu- 1
cukinia*na
sos pomidorowy- 500g
mięsa mielonego- 2 łyżki
oliwy- 1
marchewka- 1
cebula- 4 łyżki
koncentratu pomidorowego- 200g
wędzonego boczku- 1 szklanka
czerwonego wina- 1 szklanka
bulionu- 1 puszka krojonych
pomidorów- 1 łyżka posiekanej świeżej
bazylii-
sól i
pieprz*na
sos beszamelowy- 4 łyżki
masła- 3 łyżki
mąki pszennej- 650ml
mleka- szczypta
gałki muszkatołowej-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, aż się zezłoci, dodajemy posiekaną
cebulę oraz startą
marchewkę, po chwili wrzucamy
mięso mielone, po kilku minutach podlewamy
czerwonym winem. Gdy płyn się trochę zredukuje wlewamy
bulion, dodajemy
pomidory, koncentrat,
bazylię, całość gotujemy ok. 1 godz., przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.2. W garnku rozpuszczamy
masło, wsypujemy
mąkę, chwilę smażymy, zalewamy
mlekiem i energicznie mieszamy, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.3.
Cukinię kroimy na cienkie plasterki, pozbywamy się nasion, solimy, odkładamy na kilka minut.4. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Na spód wykładamy odrobinę
sosu beszamelowego na to płaty
makaronu, polewamy
sosem bolońskim, układamy plastry
cukinii, posypujemy częścią
sera, układamy
makaron, na to
sos boloński, beszamel,
ser,
makaron i tak dalej do wyczerpania składników, kończąc na
makaronie posmarowanym beszamelem i posypanym resztą
sera (cały
makaron powinien być przykryty sosami).5. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min, aż
makaron będzie miękki (w połowie czasu pieczenia przykrywamy folią aluminiową). Gotowe danie odkładamy na 5 min., następnie porcjujemy na kawałki.