ßßß
Gotowana z warzywami karkówkajest delikatna, soczysta i przyjemniemiękka. Takie mięso często zalewamgalaretą, serwuję na kanapkach, podaję w sosie lub rozdrabniam i dodaję dofarszu robiąc pierogi.Kilka dni temu przyszedł mi do głowypewien pomysł, który okazał się wprostgenialny. Wieprzowinę podzieliłam na równe porcje i podałam z sosem...pietruszkowym. Najbardziej zdziwił mniefakt, iż korzeń pietruszki w sosie nie jestwyczuwalny. Przypomina natomiast smakorzeszków - jest słodkawy, aksamitny i pięknie pachnie. Osoby, które częstowałam potrawąbyły wyraźnie zdumione, gdy wymieniłam wszystkie składniki białego sosu.700 g wieprzowego karczku, 3 marchewki, 3 pietruszki, plaster selera,liść laurowy, 3 ziarnaziela angielskiego, szczypta nasion kolendry, ziarnistego pieprzu i kamiennej soli.Ponadto : 60 ml słodkiej śmietanki, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie).Jarzyny obrałam, umyłam, zalałam zimną wodą i wsypałam przyprawy oprócz soli. Zagotowałam.Do wrzącego płynu włożyłam starannie umyte i oczyszczone z błon mięso. Gotowałam na maleńkim ogniu niecałe trzy godziny pod koniec doprawiłam solą. Miękkie mięso i jarzynywyjęłam, wywar przecedziłam.Karkówkę odłożyłam, by odpoczęła.W międzyczasie przygotowałam sos.Korzeń pietruszki (3 sztuki) zmiksowałam ze szklanką rosołu. Dodałam śmietankę i leciutkozagęściłam odrobioną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce wody. Mięso z pietruszkowymsosem podałam w towarzystwie pieczonych ziemniaków, posypałam czerwonym pieprzem.Dodatkiem do potrawy były zasmażane buraczki i surówka z brukselki .Bardzo smacznie polecam :)