Wykonanie
Po wczorajszym niedzielnymobiedzie został mi treściwywołowo - drobiowy rosół.Przyszło mi do głowy, że zrobięzupę ze
szpinaku. Zdrowo,smacznie, aromatycznie.Dodatkowo przygotowałamzłociste szaszłyki z królewskich
krewetek. Całość tworzy pyszną,zachwycającą kompozycję.Litr rosołu podgrzałam, włożyłamokoło 500 g
mrożonego szpinaku w kulkach. Trzymałam na niewielkim ogniu, aż
szpinakrozpuścił się i ładnie połączył z
bulionem.Łyżeczkę
masła roztopiłam na patelni, dodałam łyżeczkę
mąki.Zasmażkę rozprowadziłam łyżką wazową zupy, wymieszałam trzepaczkążeby nie było grudek, wlałam do garnka.Doprawiłam
czosnkiem i
pieprzem. Zdjęłam z ognia i dodałam 2
żółtka,które wcześniej wymieszałam z łyżeczką
cytrynowego soku.
Żółtka, podobnie jak zasmażkę, hartowałam wazową łyżką zupy.200 g
krewetek królewskich rozmroziłam, oczyściłam i osuszyłam.Maczałam w roztrzepanym
białku a następnie w
mące orzechowej.Smażyłam w głębokim tłuszczu przez około 1 , 5 minuty.Kiedy robiły się rumiane wyjmowałam na papierowy ręcznik,żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Gorące
krewetki nadziałam na patyczki.Zupę rozlałam do filiżanek, przybrałam rumianymi szaszłykami.Bardzo smacznie polecam :)