ßßß Cookit - przepis na Zupa szpinakowa z krewetkowym szaszłykiem

Zupa szpinakowa z krewetkowym szaszłykiem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Po wczorajszym niedzielnym
obiedzie został mi treściwy
wołowo - drobiowy rosół.
Przyszło mi do głowy, że zrobię
zupę ze szpinaku. Zdrowo,
smacznie, aromatycznie.
Dodatkowo przygotowałam
złociste szaszłyki z królewskich
krewetek. Całość tworzy pyszną,
zachwycającą kompozycję.
Litr rosołu podgrzałam, włożyłam
około 500 g mrożonego szpinaku w kulkach. Trzymałam na niewielkim ogniu, aż szpinak
rozpuścił się i ładnie połączył z bulionem.
Łyżeczkę masła roztopiłam na patelni, dodałam łyżeczkę mąki.
Zasmażkę rozprowadziłam łyżką wazową zupy, wymieszałam trzepaczką
żeby nie było grudek, wlałam do garnka.
Doprawiłam czosnkiem i pieprzem. Zdjęłam z ognia i dodałam 2 żółtka,
które wcześniej wymieszałam z łyżeczką cytrynowego soku.
Żółtka, podobnie jak zasmażkę, hartowałam wazową łyżką zupy.
200 g krewetek królewskich rozmroziłam, oczyściłam i osuszyłam.
Maczałam w roztrzepanym białku a następnie w mące orzechowej.
Smażyłam w głębokim tłuszczu przez około 1 , 5 minuty.
Kiedy robiły się rumiane wyjmowałam na papierowy ręcznik,
żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gorące krewetki nadziałam na patyczki.
Zupę rozlałam do filiżanek, przybrałam rumianymi szaszłykami.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/12/zupa-szpinakowa-z-krewetkowym.html