ßßß Cookit - przepis na Golce kociewskie

Golce kociewskie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Najwspanialszy smak, fantastyczna
potrawa, która przywodzi na myśl
rodzinny dom...
Kiedyś interesowałam się
historią tej strawy. Był to posiłek,
który na początku XX wieku
gościł na stołach ubogiej
ludności. Obecnie jest to
cenione danie na salonach i w wysokiej jakości restauracjach.
Uwielbiam golce. Bardzo rzadko
sporządzam je ze względu na mozolne ucieranie ziemniaków.
Można to zrobić za pomocą malaksera, jednak ja wolę robić to ręcznie.
Ze względu na szacunek, tradycję i na wyjątkowość tej potrawy.
Obrałam 3 kilogramy ziemniaków i starłam je na najmniejszych oczkach tarki.
Następnie przełożyłam do jałowej gazy i dokładnie wycisnęłam.
Suchy miąższ połączyłam ze skrobią, która opadła na dno wyciśniętego płynu.
W dużym, szerokim garnku zagotowałam niewielką ilość wody.
Z ziemniaczanej masy formowałam podłużne kluski, wrzucałam je na wrzątek mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką.
Na patelni stopiłam wędzony boczek i pachwinę - ilość zależy
od indywidualnych smakowych upodobań. Dodałam jedną dużą drobno
posiekaną cebulę. Połączyłam z golcami, wyłożyłam na talerze.
Potrawę podaje się z kiszoną kapustą.
Bardzo smacznie polecam, życząc wszystkim dobrego, radosnego tygodnia.
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/09/golce-kociewskie.html