Wykonanie
Jeżeli nie chcemy całego dnia spędzić w kuchni i przygotowywać coś pysznego - to może zróbmy
polędwiczki w
boczku . Bardzo prosty sposób na smaczne danie.
Polędwiczki są miękkie, wilgotne, niewysuszone.
Składniki:3
polędwiczki wieprzowe16-20 plasterków chudego
wędzonego boczku3-4 łyżki
musztardy1łyżka
masła1 łyżka
mąki1/2 szklanki
mlekasólPolędwiczki płuczemy, osuszamy, kroimy w poprzek na kawałki o szerokości ok. 5 cm. Każdy kawałek lekko oprószamy
solą. Plasterki
boczku smarujemy
musztardą, posypujemy
pieprzem i owijamy nim kawałki polędwiczek. Spinamy wykałaczkami i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce.
Mąkę przesmażamy z
masłem, rozprowadzamy
mlekiem, dodajemy
pieprz i polewamy
polędwiczki. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!