ßßß Cookit - przepis na Przecieraki mojej mamy

Przecieraki mojej mamy

nazwa

Wykonanie

Co dom to inna nazwa, u nas na te kluski od zawsze mówi się przecieraki. Jemy je zawsze w takim zestawieniu - boczek + ser biały. Choć pamiętam że jak byłam mała raz mama zrobiła przecieraki z mięsem , pamiętam bo się popłakałam i powiedziałam że to nie są przecieraki :)
Jak zapraszałam znajomych na przecieraki, zawsze się krzywili że kluski z serem, ale po jednym kęsie zmieniali zdanie - i się zajadali.
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście tych klusek, lub tego zestawienia to polecam!
Ja je uwielbiam od dziecka!!!! Jest to jeden ze smaków mojego dzieciństwa i zawsze będzie mi się kojarzyć z domem rodzinnym i moją mamą :) Dlatego jest dla mnie wyjątkowy :)
Składniki :
1 kg ziemniaków
1 jajko
2 szklanki mąki
+ ser biały półtłusty oraz boczek wędzony surowy
Przygotowanie :
Ziemniaki należy obrać, i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Dodać jedno jajko oraz 2 szklanki mąki.
Dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste.
Zagotować wodę w dużym garnku ( ważne, jeśli wrzucimy zbyt dużo klusek do garnka to podczas gotowania zaczną się robić zbyt miękkie, dlatego niestety najlepiej gotować w dwóch garnkach).
Osolić wrzątek.
Masę, ciasto przełożyć na talerz i za pomocą łyżki zrzucamy kolejno ciasto na wodę. ( tak jak kładzione).
Należy gotować na małym ogniu około 8-10 minut.
Wyłowić i przełożyć na talerze.
Boczek pokroić w kostkę, zesmażyć.
Polać kluski tłuszczykiem, posypać boczkiem i białym serem.
I gotowe :)
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Pizza Portal , zapraszam do odwiedzin portalu, który stworzyli - http://www.comfortfood.pl/
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/05/mamy-przecieraki.html