Wykonanie
Pełna taca dojrzałych,słodkich
czereśni byłamotywacją do sporządzeniadeseru na dzisiejsze, upalnepopołudnie.Przygotowania muffineknie jest skomplikowane,nie wymaga też dużo czasu.2 szklanki
mąki pszennej,pół szklanki
cukru,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,3
jajka, 100 g stopionego
masła,15 łyżek
mleka, szczypta
soli,25-30 dag
czereśni, tabliczka
czekolady - u mnie
mleczna.
Czereśnie wydrylowałam.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sól przesiałam. Wsypałam
cukier,wymieszałam. Dodałam lekko roztrzepane
jajka, stopione i wystudzone
masło, a także
mleko o pokojowej temperaturze.Połączyłam dokładnie wszystkie składniki.Foremkę do muffinek wyłożyłam papilotkami.Do każdej wlałam łyżkę ciasta, włożyłam sporo
czereśni,dopełniłam
ciastem.Piekłam około 20 minut w temperaturze 205°C.
Czekoladę roztopiłam w kąpieli
wodnej dodając dwie łyżki
mleka.Przestudzone muffinki zanurzałam w czekoladowej
masie,odkładałam na kratkę by polewa zastygła.Przybrałam cząstką
czereśni.Są wyśmienite, aromatyczne i delikatne.Bardzo smacznie polecam :)