Wykonanie
Nie mogłam nie zrobić również muffin z
czereśniami. Mmmmm.... smaczniaste były..... Puszyste, wilgotne dzięki
owocom, idealnie wyważona
słodycz. Przepis z Tego bloga.
Składniki : ( na 12 silikonowych muffin, z blaszki może wyjść więcej )1/2 szklanki miękkiego
masła1 szklanka
cukru2
jaja o temperaturze pokojowej1/2 szklanki
mleka o temperaturze pokojowej2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1 i 1/2 szklanki wydrylowanych
czereśnicukier do posypania wierzchu ( opcjonalnie, ja pominęłam )
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sól mieszamy razem.
Masło ucieramy z
cukrem aż będzie puszyste. Dodajemy po jednym
jajku cały czas mieszając. Następnie dodajemy suche składniki. Miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy
czereśnie, mieszamy. Masę przekładamy do foremek do 2/3 wysokości. U mnie prawie do pełna, na szczęście ciasto nie wypłynęło podczas pieczenia. Pieczemy w temp. 190°C przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)