Wykonanie
Wątróbka jest bogatym źródłemłatwo przyswajalnego żelaza,witaminy B12 i kwasu foliowego.Ma decydujący wpływ na produkcję czerwonych krwinek i na odpowiednie funkcjonowanieukładu krwionośnego.Zawiera też dużowitaminy A, która jestodpowiedzialna za dobry wzrok,odporność organizmu,zapewnia skórze jędrność,sprawia, że rany goją się szybciej i powoduje, że procesy starzenia spowalniają się.
Wątróbkę oczyściłam z błonek i żyłek.Umyłam i przez niespełna godzinę moczyłam w
mleku.Jedną
czerwoną cebulę i jedną białą pokroiłam w krążki,usmażyłam na klarowanym
maśle.Kiedy
cebula osiągnęła złoty kolor, doprawiłam ją
pieprzem,szczyptą
soli morskiej, łyżeczką
majeranku i łyżką płynnego
miodu.Dolałam trzy stołowe łyżki
czerwonego wina i smażyłamjeszcze chwilkę.
Cebulę przełożyłam do miseczki a na tej samej patelnizrumieniłam krążki
jabłka, które wcześniej obtoczyłam w
mące pszennej.
Wątróbkę osuszyłam, każdy kawałek obtaczałam w krupczatce i smażyłam na rozgrzanym
oleju. Po odwróceniu
podrobów na drugąstronę, doprawiałam
solą i
pieprzem.Pod koniec smażenia połączyłam
wątróbkę z
cebulą.Podałam z ziemniaczkami, złocistymi
jabłkami i surówką z kiszonej
czerwonej kapusty.Przepis na surówkę można znaleźć tutaj .Smacznego :)