Wykonanie
Powiem tak: szaszłyki są super smaczne.
Wątróbka jest delikatna, słodko-pikantna,
cebula miękka i słodka, a
rukola bardzo dobrze do całości pasuje. To chyba moja ulubiona jak dotąd wątróbkowa potrawa:)
Składniki:0,5 kg
wątróbki indyczej3
cebule1 łyżka
miodu1 łyżka
mąki1 łyżeczka
majerankukilka garści świeżej
rukoli2 łyżki
olejusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Oczyszczoną
wątróbkę oprószam
mąką, przekładam na patelnię z rozgrzanym
olejem i pod przykryciem (ważne z 2 powodów: 1. mocno pryska:) 2. płyn po smażeniu będzie potrzebny) smażę z obu stron po 3 minuty. Usmażoną
wątróbkę przekładam na talerz,
solę i posypuję
pieprzem. Obrane
cebule kroję w grube krążki. Nadziewam na przemian na patyczek do szaszłyków, przekładając
mięso i
cebulę listkami
rukoli. Szaszłyki przekładam na patelnię, polewam
miodem, oprószam
majerankiem i dalej pod przykryciem duszę na niewielkim ogniu 15 minut. Z sosu powinien wytworzyć się
syrop, którym w miedzyczasie polewam lekko szaszłyki. Podaję gorące, gdy
cebula zmięknie, na liściach
rukoli. Całość polewam sosem z patelni.Przepis autorski.