ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe z figami

Polędwiczki wieprzowe z figami

nazwa

Wykonanie

Mam kilogram świeżych fig i nie zawaham się ich użyć :). Na pierwszy ogień idzie danie obiadowe. Polędwiczki w połączeniu z winno-miodowym sosem z figami stały się jeszcze delikatniejsze. Słodko-winnym smak mniam :) Spróbujcie.
polędwiczka wieprzowa około 700g
1 średnia cebula
5 świeżych fig
garść winogron
pół szklanki czerwonego wina
4 łyżki miodu
sól, pieprz
Polędwiczki oczyścić z włókien i pokroić na plastry grubości około 1 centymetra. Posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Polędwiczki podsmażyć partiami i zdejmować z patelni na talerz, następnie podsmażyć posiekaną drobniuteńko średnią cebulę. W kubeczku wymieszać czerwone wino i miód i wlać na patelnię na której jest cebulka. Chwilę odparować - żeby sosik się zredukował i dodać pokrojone na połówki winogrona i pokrojone na ósemki figi, poczekać aż się lekko skarmelizują, dodać polędwiczki, podgrzać i zjeść najlepiej z tłuczonymi ziemniaczkami żeby sosik dobrze się wchłaniał.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/09/poledwiczki-wieprzowe-z-figami.html