Wykonanie
Mam kilogram świeżych fig i nie zawaham się ich użyć :). Na pierwszy ogień idzie danie obiadowe.
Polędwiczki w połączeniu z
winno-
miodowym sosem z
figami stały się jeszcze delikatniejsze. Słodko-winnym smak mniam :) Spróbujcie.polędwiczka wieprzowa około 700g1 średnia
cebula5 świeżych figgarść
winogronpół szklanki
czerwonego wina4 łyżki
miodusól,
pieprzPolędwiczki oczyścić z włókien i pokroić na plastry grubości około 1 centymetra. Posolić i popieprzyć świeżo zmielonym
pieprzem.
Polędwiczki podsmażyć partiami i zdejmować z patelni na talerz, następnie podsmażyć posiekaną drobniuteńko średnią
cebulę. W kubeczku wymieszać
czerwone wino i
miód i wlać na patelnię na której jest
cebulka. Chwilę odparować - żeby sosik się zredukował i dodać pokrojone na połówki
winogrona i pokrojone na ósemki
figi, poczekać aż się lekko skarmelizują, dodać
polędwiczki, podgrzać i zjeść najlepiej z tłuczonymi ziemniaczkami żeby sosik dobrze się wchłaniał.