Wykonanie
Hachis parmentier jest to danie francuskie stworzone za czasów Ludwika XVI. Nadal jest bardzo popularne we francuskiej kuchni. Potrawa jest czasochłonna, ale warto poświęcić swój czas i zaangażowanie w jej przygotowanie by poczuć jej delikatny i
maślany smak podkreślony dobrze przyprawionym
mięsem- pisała Anetka, wykonał Karol.Składniki na 4 porcje:0,5 kg
mięsa mielonego wołowego0,6 kg
ziemniaków2
cebule2 ząbki
czosnku3
pomidory2
żółtka100 ml
mleka80g
masłasól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
oregano,
bazylia suszonaPrzygotowanie:Purée:Na patelni rozgrzać 40 g
masła, a następnie podsmażyć na niej ugotowane i pokrojone
ziemniaki. Jednocześnie w garnku podgrzać
mleko. Gdy
ziemniaki będą lekko zarumienione odstawić z kuchenki i zmiksować na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać
mleko dalej miksując uważając aby purée nie było zbyt rzadkie. Na koniec doprawić
solą,
pieprzem i jeśli lubimy
gałką muszkatołową.
Mięso mielone:Włączyć piekarnik na 180 stopni z funkcją grill.
Pomidory obrać ze skórek i wyjąć pestki,
cebulę i
czosnek posiekać. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą cześć
masła i podsmażyć na niej
cebulę i
czosnek. Gdy się zeszklą dodać
pomidory i chwilę smażyć. Dodać
mięso mielone całość doprawić i smażyć. W przypadku pojawienia się większej ilości
wody zredukować ją
mąką, pamiętając, że po dodaniu
mąki całość musi się chwilę podsmażyć aby
mąka nie była surowa. Na koniec dodać
żółtka i intensywnie zamieszać uważając aby nie powstała jajecznica. Całość musi się połączyć do jednolitej konsystencji. Do tej czynności możemy użyć widelca, który znakomicie łączy składniki. Jednak uważajmy aby nie zniszczyć patelni teflonowej. W tym momencie należy spróbować dania i je doprawić.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem. Usmażone
mięso wyłożyć do naczynia i wyrównać. Na wierzch położyć purée i również wyrównać. Dla smaku można na wierzch można zetrzeć
ser np. Ementaler. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu zarumienienia się góry zapiekanki.Podawać możemy z surówką ze świeżych warzyw.