ßßß
Składniki (na 2 porcje):około 300-400 gram filetu z białej ryby (ja użyłam dorsza)1 kromka ulubionego pieczywa, lekko czerstwego (ja użyłam zwykłego chleba z ziarnami)1 łyżka startego parmezanu (najlepiej świeżo startego)spora garść natki pietruszkiokoło 2 łyżek oliwy z oliweksok z połówkisól, pieprzPrzygotowanie:Rybę wyjmujemy z lodówki, żeby nabrała temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy panierkę: Do pojemnika blendera (albo malaksera) wrzucamy pokrojoną kromkę pieczywa, natkę pietruszki oraz parmezan. Dorzucamy szczyptę soli, pieprzu oraz zalewamy wszystko oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Panierkę blendujemy na dość gładką masę, tak aby powstała kruszonka (nie za drobno, gdyż nie chcemy żeby powstała paćka!). Rybę oprószamy solą i pieprzem, układamy na folii aluminiowej bądź w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ryby rozkładamy równomiernie panierkę i lekko przyklepujemy, żeby nie odpadła. Rybę pieczemy około 20 minut aż panierka lekko się zrumieni.