ßßß Cookit - przepis na Quiche lorraine z boczkiem i cebulą

Quiche lorraine z boczkiem i cebulą

nazwa

Wykonanie

Ciasto francuskie, jeśli jest dobrej jakości (bez żadnych sztucznych dodatków) może pomóc nam wyczarować szybki i pyszny obiad.
Dziś prezentuję wam przepis na quiche Lorraine, czyli tradycyjną francuską tartę z rejonu Lotaryngii (północno-wschodnia Francja). Ciasto to nie jest niestety zbyt dietetyczne, nie tylko ze względu na samo ciasto francuskie, ale również ze względu na dodatek boczku oraz śmietany. Raz na jakiś czas jednak warto pozwolić sobie na coś takiego, a kawałek takiej tarty zjedzony z sałatką na pikniku nikomu na pewno nie zaszkodzi 😉
Składniki:
opakowanie dobrego ciasta francuskiego
200 g wędzonego boczku
2 czerwone (lub zwykłe) cebule
3 duże jajka
200 ml śmietany (użyłam 18%)
kilka łyżek mleka (opcjonalnie, jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, lub wyjdzie jej zbyt mało)
tarty ser żółty (najlepiej ostry, użyłam gruyere)
pieprz, sól oraz suszony tymianek, odrobina gałki muszkatołowej
Dodatki: np. sałata z pomidorami
Przygotowanie :
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i układamy je na blaszce do pieczenia. Lekko nakłuwamy spód i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aby lekko się podpiekło. W międzyczasie boczek siekamy w drobną kostkę oraz wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy tłuszcz z boczku się wytopi dodajemy posiekane w kostkę cebulę i wszystko smażymy do czasu aż cebula się zeszkli a boczek lekko przyrumieni. Z piekarnika wyjmujemy spód i przerzucamy na niego boczek z cebulą. W miseczce roztrzepujemy jajka ze śmietaną oraz mlekiem. Doprawiamy solą (z nią ostrożnie! W zależności jak bardzo słony jest boczek, ja np. nie dałam już wcale dodatkowej soli), pieprzem oraz suszonym tymiankiem oraz gałką muszkatołową. Tartę zalewamy dokładnie masą jajeczno-śmietanową(można łyżką lekko przemieszać, aby mieć pewność, że masa wlała się pomiędzy kawałki boczku). Wszystko posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na około 25 minut. Tartę można jeść na gorąco, jak i zabrać ze sobą na piknik i jeść na zimno.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/quiche-lorraine-z-boczkiem-i-cebula