Wykonanie
Kalafior trochę inaczej :)Składniki:
kalafiorkiełbaska/szynka
cebulapomidorogórki kwaszone2 łyżki
śmietany1
jajkosól,
pieprz do smaku
żółty serKalafiora różyczkujemy i gotujemy na pół twardo.Kiełbaskę/szynkę kroimy w kostkę i obsmażamy.
Cebulę siekamy w krążki, dusimy.
Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do
cebuli, podsmażamy do miękkości, dodajemy
ogórki starte na tarce o grubych oczkach, wszystko minutkę podsmażamy.Ze
śmietany i
jajka robimy sos, doprawiamy do smaku wedle uznania. Ja do swojego dodałam standardowo
sól i
pieprz oraz suszoną
bazylię,
tymianek i
majeranek.W naczyniu układamy różyczki
kalafiora, dodajemy
cebulę z
kiełbaską,
pomidorami i
ogórkiem, zalewamy wszystko sosem i posypujemy
serem.Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 150 stopniach C lub do ścięcia się sosu.