ßßß Cookit - przepis na Mule w białym winie

Mule w białym winie

nazwa

Wykonanie

Z uwagi na fakt, że udało mi się kupić świeże mule w wyjątkowo korzystnej cenie, dzisiaj na kolacje przygotuję je gotowane w białym winie!
Składniki
ok 1kg świeżych muli
dwa ząbki czosnku
1 duża cebula lub dwie szalotki
garść natki pietruszki
dwa pomidory
szklanka białego wytrawnego wina
oliwa z oliwek
sól i pieprz i suszone oregano
ulubiony makaron – najlepiej spaghetti lub tagliatelle, ew. pieczywo
Przygotowanie
Mule dokładnie umyć i wyczyścić. Jeżeli mula jest otwarta należy w nią delikatnie popukać, jeśli mimo to się nie zamknie trzeba ją wyrzucić.
Szalotki, czosnek, natkę oraz pomidory drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę i czosnek. Delikatnie zeszklić. Następnie wrzucić pokrojone pomidory oraz prawie całą natkę pietruszki (zostawić trochę do dekoracji). Zalać wszystko białym winem oraz doprawić do smaku. Na koniec dodać mule, należy je gotować pod przykryciem ok 7 minut dopóki się nie otworzą.
Podawać najlepiej z ugotowanym makaronem lub pieczywem.
Uwaga! nie otwarte mule należy wyrzucić.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/mule-w-bialym-winie