Wykonanie
Z samego rana na targu udało mi się kupić
kurki, wróciłam więc do domu i postanowiłam nie czekać tylko zjeść je na śniadanie. Ponieważ byłam bardzo głodna postawiłam na klasykę – prosta i szybka, ale za to jaka smaczna jajecznica z
kurkami.
Składniki (na śniadanie dla dwóch osob):150 g
kurek5
jajekłyżka
masłaodrobina
oliwyPrzyprawy:
sól, świerzo mielony
pieprzDodatki: świerze
pieczywo posmarowane
kozim serkiemCzas przygotowania: 15 minutPrzygotowanie:
Kurki należy bardzo dokłądnie umyć oraz pokroić na niezbyt małe kawałki – muszą być wyczuwalne w jajecznicy. Na patelni roztopić
masło z odrobiną
oliwy, dodać
kurki.
Grzyby doprawić oraz podsmarzyć ok 7 minut. Następnie wbić na patelnię
jajka i dokładnie mieszać, aż do czasu ścięcia się
jajek – w zależności od tego jak bardzo ściętą jejcznicę lubimy. Podawać z
pieczywem, najlepiej posmarowanym
kozim serkiem, który doskonale komponuję się z
kurkami.