Wykonanie
Ogólnie nie jestem wielką fanką jedzenia
słodyczy, a co za tym idzie również ich robienia… Ale czasem nachodzi mnie ochota na coś słodkiego. Aby podszkolić swoje umiejętności pieczenia i robienia deserów, postawiłam na dość trudny przepis na francuskie brioszki z kremem
waniliowym. Przepis wzięłam Kwestii Smaku, ale oczywiście jest to moja własna interpretacja.
Składniki (na ok 20 brioszek):Ciasto:ok 550 g
mąki50 g
cukru1 łyżeczka
soli5
jajek2 łyżeczki suchych
drożdży250 g
masłaok 2 łyżki ciepłej
wody300 ml
mleka2
żółtka50 g
cukrułyżka
cukru waniliowego1,5 łyżki
mąkiNadzienie:100 g ciemnej
czekolady deserowej40 g
czekolady mlecznej1
jajko do posmarowania wierzchuPrzygotowanie:
Ciasto:
Drożdże wsypać do szklanki, rozmieszać ze szczyptą
cukru oraz ciepłą
wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut.
Masło wyjąć z lodówki, alby było miękkie.
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier,
sól,
drożdże oraz
jajka. Ciasto należy wyrabiać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i aż będzie ono gładkie i elastyczne (ok 10 minut). Można wyrabiać ręcznie, lub w mikserze ze specjalną końcówką do wyrabiania ciasta. Kiedy ciasto będzie zagniecione, dodawać stopniowo
masło (np. po 1 łyżce) i dokładnie łączyć z
ciastem. Po dodaniu
masła ciasto nie będzie już tak zwarte, ale ważne jest aby całe
masło dobrze połączyło się z
ciastem.Ciasto przykryć ściereczką, lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie należy ciasto włożyć do lodówki na minimum kilka godzin (najlepiej na noc) – ten proces jest konieczny, aby później móc je łatwo rozwałkować.Krem:
Żółtka dokładnie ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym, następnie dodać
mąkę i również zmiksować. W garnku zagotować
mleko i powoli, ciągle miksując wlewać je do masy z
żółtek i
cukru. Następnie przelać masę z powrotem do garnka, postawić na palnik i zagotować. Masę należy ciągle dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki. Pogotować ją jeszcze ok 2 minut. Schłodzić, następnie włożyć do lodówki na ok 1 godzinę (może być na całą noc).
Ciasto wyjąć z lodówki oraz rozwałkować na posypanym
mąką blacie. Powinno ono utworzyć mniej więcej dość duży prostokąt o wymiarach ok 35 x 45 cm o grubości ok 0,5 cm. Na cieście rozsmarować zimny krem i posypać dokładnie pokruszoną na drobne kawałki
czekoladą.
Czekoladę łatwiej pokruszyć jeszcze w opakowaniu. Krótsze boki ciasta złożyć do środka, w taki sposób, aby spotkały się po środku. Przekroić ciasto w tym właśnie miejscu, oraz każdą połówkę pokroić na ok 10 pasków. Rozłożyć na blaszce, oraz odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut, aby ciasto jeszcze wyrosło. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wszystkie brioszki posmarować roztrzepanym
jajkiem, aby ładnie się zarumieniły podczas pieczenia. Włożyć do piekarnika na ok 20 minut, aż będą delikatnie złociste na wierzchu. Ostudzić i podawać. Są doskonałe np. na śniadanie, ale również jako podwieczorek do
kawy.