Wykonanie
Dobra tortowa
mąka, świeże
drożdże, dobrej jakości
masło i
marmolada to przepis na wyśmienite
drożdżowe bułeczki, które mogą być słodką przekąska lub zdrowym II śniadaniem nie tylko dla dzieci.Przepis własny, kształt podpatrzyłam u AleBabki .składniki:4 szklanki
mąki50g świeżych
drożdży1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru2
jajka2
żółtkatorebka
cukru waniliowego lub 2 łyżki domowego
cukru waniliowego1/2 kostki
masłaszczypta
solidodatkowo:
marmolada1
jajko do posmar owania
Masło roztapiamy w kąpieli
wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.Rozkruszamy
drożdże, zasypujemy je łyżeczką
cukru i rozcieramy. Następnie zalewamy je lekko podgrzanym (nie gorącym)
mlekiem, dodajemy
cukier waniliowy i mieszamy do rozpuszczenia
drożdży.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy do środka przygotowaną mieszankę. Delikatnie mieszamy tak żeby zagarnąć do zaczynu trochę
mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy
jajka,
żółtka, roztopione schłodzone
masło i szczyptę
soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 40 min. (musi podwoić swoją objętość).Gdy ciasto leżakuje podgrzewamy lekko
marmoladę by łatwiej ją było rozsmarować na miękkim cieście.
Z gotowego ciasta odrywamy porcje wielkości
mandarynki i rozwałkowujemy w okrąg.
Ciasto smarujemy
marmoladą (lub
czekoladą).
I zwijamy w rulon.
Brzeg z jednej strony nacinamy nożem.
I zwijamy na kształt słońca.
Odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!