ßßß Cookit - przepis na Słoneczne drożdżówki z marmoladą

Słoneczne drożdżówki z marmoladą

nazwa

Wykonanie

Dobra tortowa mąka, świeże drożdże, dobrej jakości masło i marmolada to przepis na wyśmienite drożdżowe bułeczki, które mogą być słodką przekąska lub zdrowym II śniadaniem nie tylko dla dzieci.
Przepis własny, kształt podpatrzyłam u AleBabki .
składniki:
4 szklanki mąki
50g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 jajka
2 żółtka
torebka cukru waniliowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego
1/2 kostki masła
szczypta soli
dodatkowo:
marmolada
1 jajko do posmar owania
Masło roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
Rozkruszamy drożdże, zasypujemy je łyżeczką cukru i rozcieramy. Następnie zalewamy je lekko podgrzanym (nie gorącym) mlekiem, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy do środka przygotowaną mieszankę. Delikatnie mieszamy tak żeby zagarnąć do zaczynu trochę mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.
Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy jajka, żółtka, roztopione schłodzone masło i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 40 min. (musi podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto leżakuje podgrzewamy lekko marmoladę by łatwiej ją było rozsmarować na miękkim cieście.
Z gotowego ciasta odrywamy porcje wielkości mandarynki i rozwałkowujemy w okrąg.
Ciasto smarujemy marmoladą (lub czekoladą).
I zwijamy w rulon.
Brzeg z jednej strony nacinamy nożem.
I zwijamy na kształt słońca.
Odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2014/01/soneczne-drozdzowki-z-marmolada.html