ßßß Cookit - przepis na Babka piaskowa cytrynowo-kokosowa

Babka piaskowa cytrynowo-kokosowa

nazwa

Wykonanie

Prosta i szybka Wielkanocna Babka. Można zrobić nawet w ostatniej chwili przed Świętami. Ciasto ma mocny aromat cytrynowy dzięki dodaniu skórki i soku z cytryny, oraz nie jest suche przez dodanie mleczka kokosowego.
Składniki:
200 g masła
200 g miałkiego cukru (1 szklanka)
1 torebka cukru waniliowego
4 jajka
skórka starta z jednej cytryny
sok z 2 cytryn
200 ml mleczka kokosowego (ok 3/4 puszki do ciasta, reszta do lukru)
szczypta soli
200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru pudru (do lukru)
1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracji
bułka tarta + masło do wysmarowania foremki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Całe masło rozpuścić w garnuszku i zostawić na chwilę do ostygnięcia. Kiedy nie będzie już gorące przelać do dużej miski i dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, wbić jajka oraz dodać sok i skórkę z cytryny. Wszystko utrzeć dokładnie mikserem na jednolitą masę. Mleczko kokosowe otworzyć i dokładnie wymieszać. Do miseczki odłożyć ok 3 pełnych łyżek mleczka (będą potrzebne do lukru) a resztę wlać do miski z jajkami, masłem i cukrem. Ponownie utrzeć mikserem na jednolitą masę. Połączyć wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną). Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj suche składniki do masy. Miksować należy do czasu aż wszystkie składniki się połączą i stworzą gładkie ciasto. Foremkę do babki (może być też keksówka) posmarować masłem i wysypać bułką tartą, następnie przelać do niej całą masę. Ciasto włożyć do piekarnika na godzinę. Będzie gotowe kiedy wbity w babkę patyczek będzie po wyjęciu suchy. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Przygotować lukier: w miseczce dokładnie wymieszać (żeby nie było grudek) pozostałe 3 łyżki mleczka kokosowego z cukrem pudrem. Lukier może być lekko lejący, ale nie zbyt rzadki. Kiedy babka ostygnie lukier dokładnie rozsmarować na cieście i posypać wiórkami kokosowymi.
Jestem pewna, że wszystkim bardzo zasmakuje
Smacznego i Wesołych Świąt!
Źródło:http://www.followthetaste.pl/babka-piaskowa-cytrynowo-kokosowa