Wykonanie
Po raz kolejny sięgnęłam do książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować” . Jest to przepis na dodatek do dań głównych, który doskonale sprawdzi się z
mięsami, ale także z
rybami.
Ziemniaki z tego przepisu wychodzą chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku, do tej
pory trudno było mi uzyskać taki efekt. Jamie w tym przepisie uwzględnia także
pietruszkę, ale ja jej zwyczajnie nie lubię, więc pozostałam przy ziemniakach i
marchewce. Pieczenie warzyw trwa godzinę więc można to robić równocześnie z przygotowywanym
mięsem, wkładając je do piekarnika na 45 min przed końcem jego pieczenia, a gdy
mięso będzie już wyjęte przenieść je na najwyższą półkę w piekarniku i dopiec do chrupkości przez następne 15 min.Składniki:1,2 kg
ziemniaków, mniejsze można pozostawić w całości, większe przekroić na pół6
marchewek , mniejsze można pozostawić w całości, większe przekroić na pół1 główka
czosnku, pojedyncze ząbki nieobrane tylko przyciśnięte płaską stroną noża3 gałązki świeżego
rozmarynu (listki)
sól morska,świeżo zmielony
czarny pieprzoliwaPrzygotowanie:Włóż
ziemniaki i
marchewki do dużego garnka z wrzącą, osoloną
wodą i gotuj na dużym ogniu 10 min.Odcedź warzywa w durszlaku, pozwól im odparować. Następnie przełóż
marchewki do naczynia żaroodpornego, a
ziemniaki potrząśnij w durszlaku aby utworzyła się na nich nierówna powierzchnia, która po upieczeniu stanie się chrupiąca.Do naczynia żaroodpornego z
marchewkami dodaj
czosnek,
rozmaryn i
ziemniaki. Posyp je sporą szczyptą
soli i
pieprzu, polej sporą ilością
oliwy i delikatnie wymieszaj, by wszystkie warzywa pokryły się
oliwą i
przyprawami.Rozłóż warzywa równomiernie na całej powierzchni naczynia, tak by nie leżały jedne na drugich ( w przeciwnym wypadku nie staną się chrupiące).Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do 200 oC na mniej więcej godzinę ( należy sprawdzać co jakiś czas czy są już przypieczone).Podawaj natychmiast, z
mięsem lub
rybą z
sosem pieczeniowym.Smacznego!

Share the post "Pieczone
ziemniaki i
marchewki Jamiego Olivera"



