ßßß Cookit - przepis na Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

nazwa

Wykonanie

Share the post "Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam"
Dziś przedstawiam kolejny przepis na świąteczne słodkości. Mazurek na kruchym spodzie z konfiturą różaną i grubą warstwą białej czekolady z akcentem kawowym z prażonymi migdałami. Idealne do kawy:) Jest to lekko zmodyfikowany przepis na mazurek Pani Laury Gessler. Polecam
Scroll down for recipe in English
Mazurek różano-kawowy
(12 porcji, blaszka 40x25cm)
Składniki na ciasto:
300 g mąki uniwersalnej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
4 żółtka
Składniki na nadzienie:
ok 200 g konfitury z róży
300 g białej czekolady, posiekanej
250 g śmietanki 36 %
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
uprażone na suchej patelni płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem blaszkę do pieczenia.
W celu przygotowania ciasta, wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera cukier puder z masłem. Gdy masa będzie w miarę jednolita dodaj mąkę wraz z żółtkami i pougniataj przez chwilę tylko do uzyskania jednolitego ciasta (nie za długo), po czym uformuj z niego kulę i wstaw na 20 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0 , 5 cm i wyłóż do przygotowanej blaszki. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjmij i odstaw do ostudzenia.
W międzyczasie przygotuj nadzienie czekoladowe. Rozgrzej śmietankę prawie do wrzenia, wsyp posiekaną białą czekoladę i kawę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. W razie konieczności lekko podgrzej.
Wyłóż na ostudzone ciasto konfiturę z róży i na to przygotowaną masę czekoladową.
Posyp migdałami i wstaw na całą noc do lodówki aby masa stężała.
Smacznego!
English version
(12 servings,40x25cm baking pan)
Ingredients for the shortbread:
300 g all-purpose flour
200 g of cold butter
100g icing sugar
4 egg yolks
Ingredients for the filling:
200 g rose petal jam
300 g of white chocolate, chopped
250 g of double cream
1 teaspoon instant coffee
toasted slivered almonds
Preparation:
Preheat the oven to 180 oC. Grease a baking pan with butter.
In the bowl of a stand mixer with a dough hook attached or by hands, combine powdered sugar and butter until it forms a dough. Next add flour along with egg yolks and knead just until it forms a nice dough. Place in the refrigerator for 20 minutes.
After this time, use a rolling pin to roll the dough to about 0,5 cm thickness and place in the baking pan. Prick the dough with a fork and place in the preheated oven for 15-20 minutes, or until a nice golden brown. Remove from the oven and allow to cool.
In the meantime, prepare the chocolate filling. Heat the cream, add chopped white chocolate and coffee and stir until smooth.
Spread rose petal jam on cooled dough, next spread the chocolate and sprinkle with toasted almonds.
Place in the refrigerator at least for a night.
Enjoy!
Share the post "Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam"
Źródło:http://karmelowy.pl/mazurek-rozano-kawowy-easter-shortbread-with-coffee-and-rose-petal-jam