Wykonanie
Share the post "Mazurek różano-
kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam"Dziś przedstawiam kolejny przepis na świąteczne słodkości. Mazurek na kruchym spodzie z
konfiturą różaną i grubą warstwą
białej czekolady z akcentem
kawowym z prażonymi
migdałami. Idealne do
kawy:) Jest to lekko zmodyfikowany przepis na mazurek Pani Laury Gessler. PolecamScroll down for recipe in English

Mazurek różano-
kawowy(12 porcji, blaszka 40x25cm)Składniki na ciasto:300 g
mąki uniwersalnej200 g zimnego
masła100 g
cukru pudru4
żółtkaSkładniki na nadzienie:ok 200 g
konfitury z róży300 g
białej czekolady, posiekanej250 g
śmietanki 36 %1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejuprażone na suchej patelni
płatki migdałów do posypaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść
masłem blaszkę do pieczenia.W celu przygotowania ciasta, wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera
cukier puder z
masłem. Gdy masa będzie w miarę jednolita dodaj
mąkę wraz z
żółtkami i pougniataj przez chwilę tylko do uzyskania jednolitego ciasta (nie za długo), po czym uformuj z niego kulę i wstaw na 20 minut do lodówki.Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0 , 5 cm i wyłóż do przygotowanej blaszki. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjmij i odstaw do ostudzenia.W międzyczasie przygotuj nadzienie
czekoladowe. Rozgrzej
śmietankę prawie do wrzenia, wsyp posiekaną
białą czekoladę i
kawę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. W razie konieczności lekko podgrzej.Wyłóż na ostudzone ciasto
konfiturę z róży i na to przygotowaną masę
czekoladową.Posyp
migdałami i wstaw na całą noc do lodówki aby masa stężała.Smacznego!

English version(12 servings,40x25cm baking pan)Ingredients for the shortbread:300 g all-purpose
flour200 g of cold butter100g icing sugar4 egg yolksIngredients for the filling:200 g rose petal jam300 g of white chocolate, chopped250 g of double cream1 teaspoon instant coffeetoasted slivered almondsPreparation:Preheat the oven to 180 oC. Grease a baking pan with butter.In the bowl of a stand mixer with a dough hook attached or by hands, combine powdered sugar and butter until it forms a dough. Next add
flour along with egg yolks and knead just until it forms a nice dough. Place in the refrigerator for 20 minutes.After this
time, use a rolling pin to roll the dough to about 0,5 cm thickness and place in the baking pan. Prick the dough with a fork and place in the preheated oven for 15-20 minutes, or until a nice golden brown. Remove from the oven and allow to cool.In the meantime, prepare the chocolate filling. Heat the cream, add chopped white chocolate and coffee and stir until smooth.Spread rose petal jam on cooled dough, next spread the chocolate and sprinkle with toasted almonds.Place in the refrigerator at least for a night.Enjoy!

Share the post "Mazurek różano-
kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam"



