Wykonanie
Niczym Lady Maccon bohaterka książek Gail Carriger uwielbiam kajmak w każdej postaci. Jako, że niedługo Wielkanoc pomyślałam, że już najwyższy czas wygrzebać stare przepisy na mazurki kajmakowe. Jak pomyślałam, tak też zrobiłam i teraz zajadam już pyszne ciasto. Polecam każdemu, bo przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu :)
Składniki:1 i ½ szklanki
mąki2 łyżki
cukru pudru200g
masła3
żółtka ugotowane na twardoDodatki na ciasto:Puszka masy kajmakowej (400g)Mały słoik powideł
Rodzynki i
płatki migdałówNa blacie umieszczamy
mąkę oraz
cukier puder. Do tego dodajemy pokrojone nożem
masło o temperaturze pokojowej oraz przetarte
żółtka. Całość ugniatamy na jednolitą masę i umieszczamy w lodówce na co najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość 1 cm. Umieszczamy na blaszce lub formujemy dowolny kształt. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach do zarumienia ciasta na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Na schłodzone ciasto nakładamy powidła. Masę kajmakową podgrzewamy w garnuszku i rozprowadzamy na powidłach. Ozdabiamy przy pomocy
rodzynek i
migdałów. Smacznego!