Wykonanie
Dziś realizuję kolejny wielkanocny wypiek, czyli mazurek. Miałem tyle pomysłów na to ciasto, że nie wiedziałem, który zrobić jako pierwszy. Skończyło się na tym, że na pierwszy rzut poszedł klasyczny, z
czekoladą i
migdałami. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić jeszcze kilka innych, bo mam fajne przepisy ze starej książki kucharskiej :)
ciasto:250 g
mąki180 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtkaWszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z resztek ciasta wykonać cienkie wałki, zapleść z nich warkocze i ułożyć na prostokącie. Całość przełożyć (z papierem) na blachę piekarnika. Piec w 180 º C przez ok. 15-20 minut, na lekko złoty kolor. Aby ciasto było bardziej przyrumienione, po upieczeniu piekarnik nastawić na opcję grill i piec jeszcze przez 1-2 minuty pilnując aby się nie spalił. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Przenieść i dekorować polewą.polewa:100 g słodkiej
czekolady1 łyżka kremówki 36%
Czekoladę podzielić na cząstki i umieścić w misce z kremówką. Całość rozpuścić w kąpieli
wodnej. Gotową masę wylać na kruchy spód. Dekorować
płatkami migdałów. Podawać.dodatkowo:
płatki migdałówSmacznego! :)