Wykonanie
Wielkanoc bez mazurka obejść się nie może. Ja stawiam na takiego z kruchego ciasta z
czekoladową polewą z
migdałami i
suszonymi owocami na wierzchu. Jest pyszny zawsze i wszędzie. Na święta bożego narodzenia czekam z niecierpliwością na
ciasteczka i makowca babci, natomiast na wielkanoc na
stole króluje mazurek.Tradycyjny mazurek mój
ciasto500 g
mąki krupczatki300 g
masła100 g
cukru pudru5
żółtekpolewa400 g kuwertury (jeśli nie macie to
czekolada deserowa)dodatkiwedle uznania, ja miałam
płatki migdałów, kandyzowane
owoce,
suszone moreleciasto:
mąkę,
masło i
cukier puder połączyć, dodać
żółtka i zagnieść. Wstawić do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i nakładać na blachę zostawiając ranciki, żeby
czekolada nam się nie wylała. Piec w 250 stopniach. Następnie wystudzić.polewa: kuwerturę rozpuszczać w kąpieli
wodnej aż będzie płynna. Wylać na wystudzone ciasto i szybko dekorować. Pozostawić do zastygnięcia
czekolady.Smacznego! :)