ßßß
(4 porcje)Składniki:2 łyżki oleju roślinnego1 średnia cebula, pokrojona w kostkę1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę1 ząbek czosnku, drobno posiekany2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 średnia cukinia, pokrojona w kostkęgarść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki1 duża garść świeżego szpinakusól i pieprz2-3 łyżki masła1/2 szklanki śmietanki 30-36%1 szklanka mleka1/4 szklanki startego parmezanu1/8 łyżeczki płatków chilli300 g upieczonego kurczaka, pokrojonego w kostkę220 g ulubionego makaronuPrzygotowanie:Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę, marchewkę i czosnek i smaż przez 10 do 15 minut, do zeszklenia cebuli.W międzyczasie przygotuj sos. W małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu masło, po czym wmieszaj śmietankę, mleko i parmezan. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na bardzo małym ogniu aż lekko zgęstnieje.Do smażących się warzyw dodaj pietruszkę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i smaż do miękkości, przez około 5 minut. Zmniejsz ogień do małego, dodaj pomidory, kurczaka i szpinak. Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż przez kolejne 5 minut.Wlej sos do patelni, wymieszaj i podawaj z ugotowanym makaronem.Smacznego!
English versionChicken, zucchini and spinach pasta(4 servings)Ingredients:2 tbsp of vegetable oil1 medium onion, diced1 carrot, peeled and diced1 clove garlic, minced2 tbsp fresh parsley, chopped1 medium zucchini, coarsely choppedhandful grape tomatoes, halved1 cup fresh spinachsalt and pepper2-3 tbsp butter1/2 cup heavy cream1 cup milk1/4 cup grated Parmesan cheese1/8 tsp crushed red pepper flakes300 g cooked chicken, cubed220 g pastaPreparation:Cook the pasta according to package directions, drain and set aside.Heat oil in a large skillet over medium heat. Add the onions, carrots and garlic and cook for 10 to 15 minutes, or until just tender.Meanwhile, make the sauce. In a small saucepan, heat the butter over medium heat, next stir in the cream, milk and Parmesan. Season with salt and pepper and allow the sauce to simmer on low heat until reduced.While the sauce is simmering, stir the parsley and zucchini into the onion and carrot mixture. Season with salt and pepper and cook until tender, about 5 minutes. Turn the heat down to low. Add the tomatoes, chicken and spinach. Season with salt, pepper and red pepper flakes, for 5 minutes.Pour the sauce over the vegetable mixture, stir to combine, stir in the cooked pasta and serve.Enjoy!
Share the post "Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta"


