Wykonanie
Share the post "Lekki
Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo"Nadeszła piękna, letnia pogoda i zrobiło się gorąco, nadszedł więc czas na porządki w szafie i odświeżenie letnich ubrań. Niestety, z przerażeniem stwierdziłam, że w większość już się nie mieszczę i jak co roku w tym okresie podjęłam decyzję – odchudzam się! Przekopałam moją biblioteczkę i znalazłam rewelacyjną książkę „The Hairy Dieters”, której autorami są Dave Myers i Si King a w niej przepis na
kurczaka po hiszpańsku. Danie na zdjęciu wyglądało obłędnie, a co najważniejsze ma tylko 370 kcal na porcję, więc nie wahałam się ani chwili:)
Jest to tak na prawdę pełny obiad, który robi się sam w piekarniku. Solidnie doprawione, soczyste kawałki
kurczaka zapieczone z młodymi
ziemniakami,
pomidorami,
cukinią i
papryką i chorizo, które można zastąpić inną pikantną
kiełbasą. Nie dodaje się żadnego dodatkowego tłuszczu, a sos który powstaje podczas pieczenia jest przepyszny! Podałam to danie ze świeżym i chrupiącym
pieczywem.
W związku z tym, że staram się używać produkty możliwie jak najwyższej jakości, postanowiłam też poszukać odpowiednie
mięso. Takim sposobem trafił w moje ręce
Kurczak Zagrodowy, który hodowany jest małych, rodzinnych gospodarstwach na Podlasiu. Mają więcej miejsca do poruszania się, swobodny dostęp do zagrody na otwartej przestrzeni oraz naturalnego światła. Ten szczególny sposób chowu gwarantuje wyjątkową jakość i smak
mięsa.
Kurczak Zagrodowy ma mniejszą zawartość tłuszczu,
mięso jest kruche i pełne smaku, oraz nie zawiera antybiotyków. Zawsze kupuję
kurczaki w całości, gdyż zwyczajnie się to bardziej opłaca. Dzielę je na porcje i mam 2 obiady i ekstra zupę na
bulionie:) Warto podczas codziennych zakupów dokonywać przemyślanych wyborów. Polecam!
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:1 średnia
cebula, obrana pokrojona w ósemki1 średnia
czerwona cebula, obrana pokrojona w ósemki500 g
młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na ćwiartki8 nieobranych ząbków
czosnku8 średnich
pomidorów, pokrojonych na ćwiartki75 g chorizo, pokrojonego na plasterki8 nadudzi z
Kurczaka Zagrodowego (lub innych części)½ łyżeczki
papryka słodka wędzona½ łyżeczki
suszonego oregano1 zielona lub
żółta papryka, oczyszczona i pokrojona w plasterki1 mała
cukinia, pokrojona w plasterki
sól i mielony
pieprzPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do dużej formy do zapiekania wyłóż
cebulę,
ziemniaki,
czosnek i
pomidory, solidnie dopraw
solą i
pieprzem i przemieszaj. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut.W międzyczasie natnij w najgrubszych miejscach
mięso kurczaka i natrzyj
solą i
pieprzem.Wyjmij naczynie z warzywami z piekarnika i wymieszaj z chorizo. Na wierzch wyłóż
kurczaka i posyp całość
papryką i
oregano. Dopraw odrobiną
soli i włóż do piekarnika na 20 minut.Ponownie wyjmij naczynie z
kurczakiem z piekarnika, przechyl je i polej
kurczaka zbierającym się sosem. Dodaj
paprykę i
cukinię i delikatnie wymieszaj.Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220 oC i włóż
kurczaka na kolejne 20 minut, aż warzywa zmiękną a
kurczak pięknie się zarumieni.Smacznego!
English versionSkinny chicken baked with vegetables and chorizo(4 servings)Ingredients:1 medium onion, cut into 8 wedges1 medium red onion, cut into 8 wedges500 g new potatoes, quartered lengthways8 whole garlic cloves, unpeeled8 medium tomatoes, quartered75 g chorizo, sliced8 chicken thighs, or other parts of chicken½ tsp sweet smoked
paprika½ tsp dried
oregano1 green/yellow pepper, deseeded and cut into strips1 small zucchini, slicedsalt and ground pepperPreparation:Preheat the oven to 200°C, put the onions, potatoes, garlic and tomatoes in a large roasting tin and season with sea salt and lots of freshly ground black pepper. Toss everything together lightly and roast for 20 minutes.While the vegetables are roasting, put the chicken thighs on a board and carefully slash each one 2 or 3 times with a knife. Season all over with black pepper. Mix the
paprika and
oregano together and set aside.Take the roasting tin out of the oven, scatter the chorizo over the veg and turn everything a couple of times. Place the chicken on top of the vegetables and chorizo and sprinkle with the
paprika and
oregano. Season with a little salt and return to the oven for 20 minutes.Take out the baking dish from the oven, lift a little so all the juices run to the opposite
side, then spoon and drizzle the juices back over the chicken. Tuck the pepper strips and zucchini slices loosely around the chicken and vegetables.Turn the oven up to 220°C and put the tin back in the oven for another 20 minutes or until the peppers and zucchini are just softened and the chicken is golden and crisp.Enjoy!
Share the post "Lekki
Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo"