Wykonanie
Warzywa zapiekane z
kurczakiem i
kiełbaską chorizo, to kolejne dietetyczne danie z książki "The Hairy Dieters" . Jedna porcja (podany poniżej przepis jest na 4 osoby) to tylko 370 kalorii. Hiszpański styl zapiekanki podkreśla
kiełbaska chorizo i choć jest jej niewiele, to ten charakterystyczny smak jest wyczuwalny. Udka są bez skórki i bez kości(ich usunięcie nie powinno nastręczać problemu) a więc bardzo dietetyczne. Całość stanowi bardzo smaczne i niezbyt pracochłonne danie jednogarnkowe. Polecam.
1 średnia
cebula, pokrojona na ósemki1 średnia
cebula czerwona, pokrojona na ósemki500 g
ziemniaków, najlepiej
młodych, pokrojonych wzdłuż w ćwiartki8 całych ząbków
czosnku, nieobranych8 średnich
pomidorów, pokrojonych w ćwiartki (u mnie cała paczka koktajlowych, połówki)75 g chorizo, najlepiej pikantnej8
udek kurczaka, bez kości i skórki (u mnie tylko 4, ale bardzo duże)1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej
papryki sproszkowanej1/2 łyżeczki
suszonego oregano1
zielona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski
sól morska i świeżo zmielony
pieprzPiekarnik nastawiamy na 200 st C.
Cebulę,
ziemniaki,
czosnek i
pomidory umieszczamy w dużym na czyniu do pieczenia i przyprawiamy
sola morską i dużą ilością mielonego
pieprzu. Mieszamy lekko i pieczemy przez 20 minut.W międzyczasie, zdejmujemy skórkę z chorizo i kroimy na cienkie, ok 5 mm plastry. Udka nacinamy delikatnie nożem w 2-3 miejscach. Oprószamy
pieprzem ze wszystkich stron. Sproszkowaną
paprykę i
oregano mieszamy razem i odstawiamy na bok.Wyjmujemy podpieczone warzywa z piekarnika, rozrzucamy chorizo pomiędzy warzywa i kilka
razy lekko mieszamy. Umieszczamy
kurczaka na wierzchu warzyw i posypujemy
papryką z
oregano. Przyprawiamy odrobina
soli i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.Wyjmujemy naczynie z piekarnika, przechylamy je lekko i polewamy pieczeń wytworzonym z pieczenia sosem.Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zwiększamy temperaturę pieczenia do 220 st C. Dopiekamy dodatkowe 20 minut lub do momentu, aż
papryka będzie miękka a
kurczak przyrumieniony i chrupiący. Przed jedzeniem obieramy
czosnek.