Wykonanie
Share the post "Lasagne ze
świeżym łososiem i
szpinakiem / Salmon and spinach lasagne"Dziś przedstawiam przepis na szybką lasagne ze
świeżym łososiem w sosie z
serka śmietankowego,
szpinakiem i sporą ilością
mozzarelli i
parmezanu. Jest dużo łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu niż jej tradycyjny odpowiednik, a gdy zakupimy jeszcze
makaron lasagne, który można użyć bez podgotowania to jeszcze bardziej można skrócić czas przygotowania. Sama lasagne jest pyszna i na pewno przypadanie do gustu wszystkim fanom
łososia. Polecam!Scroll down for recipe in English

Lasagne ze
świeżym łososiem i
szpinakiem(4 – 6 porcji)Składniki:500 g
świeżego szpinaku1
cebula, pokrojona w drobną kostkę2 łyżki
oleju1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę150 ml
mleka200 g
serka śmietankowego400 g
świeżego łososia, bez skóry, pokrojonego w grubą kostkę1 łyżka listków świeżego
tymiankusól i
pieprzszczypta
gałki muszkatołowej4
pomidory pokrojone w plastry9 podgotowanych płatów lasagne100 g
mozzarelli startej na tarce100 g
parmezanu startego na tarcePrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu
olej, włóż
cebulkę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj
czosnek i
szpinak i duś pod przykryciem przez około 5 minut. Dopraw
solą i
pieprzem.W rondelku podgrzej
mleko, dodaj do niego
serek śmietankowy i wymieszaj. Następnie dodaj do rondelka
łososia,
tymianek, doprowadź do wrzenia i dopraw całość
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj 3-4 łyżki sosu z
łososiem i ułóż na nim 3 płaty lasagne. Na nie wyłóż 1/3 plastrów
pomidora, 1/3
szpinaku, 1/3 sosu z
łososiem i posyp 1/2
mozzarelli i
parmezanu. Powtórz te kroki z resztą składników.Włóż zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz 40 minut.Smacznego!

English versionSalmon and spinach lasagne(4-6 servings)Ingredients:500 g fresh spinach1 onion, cut into small dice2 tablespoons oil1 clove garlic, minced150 ml of milk200 g of cream cheese400 g fresh salmon, skinless, cut into cubes1 tablespoon fresh thyme leavessalt and pepperpinch of nutmeg4 tomatoes, sliced9 pre-cooked lasagne sheets100 g of grated
mozzarella cheese100 g grated
Parmesan cheesePreparation:In a large skillet, heat the oil over medium heat, add onion and cook until translucent. Add the garlic and spinach and cook covered for about 5 minutes. Sprinkle with salt and pepper.In a saucepan, heat the milk, add the cream cheese and mix. Next add salmon, thyme, bring to the boil and season with salt, pepper and nutmeg. Set aside.At the bottom of a casserole dish spread 3-4 tablespoons od sauce and
line the base with one-third of the lasagne sheets . Top with one third of tomato slices, 1/3 spinach, 1/3 sauce with salmon and sprinkle with 1/3 of
mozzarella and
Parmesan cheese. Repeat these steps with the rest of the ingredients.Place the dish in the preheated to 180 ° C oven and bake for 40 minutes.Enjoy!

Share the post "Lasagne ze
świeżym łososiem i
szpinakiem / Salmon and spinach lasagne"



