ßßß Cookit - przepis na Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne

Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne

nazwa

Wykonanie

Share the post "Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne"
Dziś przedstawiam przepis na szybką lasagne ze świeżym łososiem w sosie z serka śmietankowego, szpinakiem i sporą ilością mozzarelli i parmezanu. Jest dużo łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu niż jej tradycyjny odpowiednik, a gdy zakupimy jeszcze makaron lasagne, który można użyć bez podgotowania to jeszcze bardziej można skrócić czas przygotowania. Sama lasagne jest pyszna i na pewno przypadanie do gustu wszystkim fanom łososia. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem
(4 – 6 porcji)
Składniki:
500 g świeżego szpinaku
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
150 ml mleka
200 g serka śmietankowego
400 g świeżego łososia, bez skóry, pokrojonego w grubą kostkę
1 łyżka listków świeżego tymianku
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
4 pomidory pokrojone w plastry
9 podgotowanych płatów lasagne
100 g mozzarelli startej na tarce
100 g parmezanu startego na tarce
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulkę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj czosnek i szpinak i duś pod przykryciem przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
W rondelku podgrzej mleko, dodaj do niego serek śmietankowy i wymieszaj. Następnie dodaj do rondelka łososia, tymianek, doprowadź do wrzenia i dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj 3-4 łyżki sosu z łososiem i ułóż na nim 3 płaty lasagne. Na nie wyłóż 1/3 plastrów pomidora, 1/3 szpinaku, 1/3 sosu z łososiem i posyp 1/2 mozzarelli i parmezanu. Powtórz te kroki z resztą składników.
Włóż zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz 40 minut.
Smacznego!
English version
Salmon and spinach lasagne
(4-6 servings)
Ingredients:
500 g fresh spinach
1 onion, cut into small dice
2 tablespoons oil
1 clove garlic, minced
150 ml of milk
200 g of cream cheese
400 g fresh salmon, skinless, cut into cubes
1 tablespoon fresh thyme leaves
salt and pepper
pinch of nutmeg
4 tomatoes, sliced
9 pre-cooked lasagne sheets
100 g of grated mozzarella cheese
100 g grated Parmesan cheese
Preparation:
In a large skillet, heat the oil over medium heat, add onion and cook until translucent. Add the garlic and spinach and cook covered for about 5 minutes. Sprinkle with salt and pepper.
In a saucepan, heat the milk, add the cream cheese and mix. Next add salmon, thyme, bring to the boil and season with salt, pepper and nutmeg. Set aside.
At the bottom of a casserole dish spread 3-4 tablespoons od sauce and line the base with one-third of the lasagne sheets . Top with one third of tomato slices, 1/3 spinach, 1/3 sauce with salmon and sprinkle with 1/3 of mozzarella and Parmesan cheese. Repeat these steps with the rest of the ingredients.
Place the dish in the preheated to 180 ° C oven and bake for 40 minutes.
Enjoy!
Share the post "Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne"
Źródło:http://karmelowy.pl/lasagne-ze-swiezym-lososiem-i-szpinakiem-salmon-and-spinach-lasagne