ßßß
Kurczak pieczony na puszce z piwem(4 porcje)Składniki:1 kurczak1 puszka ulubionego piwa2 łyżki brązowego cukru1 1/2 łyżeczki soli1 1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka wędzonej papryki1 łyżeczka czosnku granulowanego1/2 łyżeczki cebuli granulowanej1/8 łyżeczki mielonego chili2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej3 łyżki oliwy z oliwek1 cytryna, pokrojona w plasterkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C. Przygotuj odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania. Otwórz puszkę z piwem i wlej do przygotowanego naczynia 1/4 jej zawartości i postaw puszkę na środku.Umyj kurczaka i dokładnie osusz go papierowymi ręcznikami.W małej miseczce wymieszaj cukier, sól, pieprz, paprykę, czosnek, cebulę i chili.W drugiej miseczce umieść masło i dokładnie wmieszaj około 1/3 miksu przyprawowego z pierwszej miseczki.Teraz delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa na piersiach i udkach i rozsmaruj tam cienką warstwą przygotowane masło z przyprawami. Następnie wsuń tam plastry cytryny (tak by były w jednej warstwie).Ostrożnie umieść kurczaka na puszce i natrzyj go dokładnie oliwą i resztą przygotowanej przyprawy.Piecz kurczaka przez 1 godzinę i 15 minut, po czym ostrożnie wyjmij go z piekarnika i odstaw aby odpoczął na około 10-15 minut przed podaniem.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:1 whole chicken1 can of beer2 tablespoons brown sugar1 1/2 teaspoons salt1 1/2 teaspoons pepper1 teaspoon smoked paprika1 teaspoon garlic powder1/2 teaspoon onion powder1/8 teaspoon chili powder2 tablespoons unsalted butter, at room temperature3 tablespoons of olive oil1 lemon, slicedPreparation:Preheat the oven to 220 oC. Prepare baking dish. Open the can of beer and pour about 1/4 of it into the dish, next set the can in the center of the dish.Wash the chicken and pat it dry with paper towels.In a small bowl, stir together the sugar, salt, pepper, paprika, garlic powder, onion powder and chili powder.In another bowl, add the softened butter and add 1/3 of the spice to the butter and stir together until combined and smooth.Gently lift the skin of the chicken and rub the butter thick layer all over the breasts (under the skin) and the thighs. Next slide the lemon slices underneath the skin, in one layer.Gently sit the chicken on top of the can of beer which is in the dish. Rub the outsides with olive oil and rub the remaining spice rub over top.Roast the chicken for 1 hour and 15 minutes. When finished, carefully remove the dish from the oven and let the chicken rest for about 10-15 minutes.Enjoy!
Share the post "Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken"

