Wykonanie
Share the post "
Kurczak pieczony na puszce z
piwem / Beer can chicken"Zachęcona przepisami i wyglądem
kurczaków na różnych stronach i blogach, od dawna chciałam zrobić takiego pieczonego właśnie na puszce z
piwem. Zrobiłam i nie żałuję, wyszedł super soczysty dzięki natarciu go
masłem z
przyprawami także pod skórą i bardzo aromatyczny dzięki plasterkom
cytryny. Dodatkowo dorzuciłam kilka
ziemniaków, które piekły się wraz z
kurczakiem i tak powstał kompletny obiad prawie bez wysiłku. Zrobiłam tylko jeden błąd, otóż umieściłam
kurczaka w piekarniku na najniższej półce, w związku z czym jak widać troszkę mi się od góry za bardzo spiekł. Następnym razem wyjmę wszystkie półki z piekarnika:). Polecam!Scroll down for recipe in English
Kurczak pieczony na puszce z
piwem(4 porcje)Składniki:1
kurczak1 puszka ulubionego
piwa2 łyżki
brązowego cukru1 1/2 łyżeczki
soli1 1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka wędzonej
papryki1 łyżeczka
czosnku granulowanego1/2 łyżeczki
cebuli granulowanej1/8 łyżeczki mielonego
chili2 łyżki
masła, w temperaturze pokojowej3 łyżki
oliwy z oliwek1
cytryna, pokrojona w plasterkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C. Przygotuj odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania. Otwórz puszkę z
piwem i wlej do przygotowanego naczynia 1/4 jej zawartości i postaw puszkę na środku.Umyj
kurczaka i dokładnie osusz go papierowymi ręcznikami.W małej miseczce wymieszaj
cukier,
sól,
pieprz,
paprykę,
czosnek,
cebulę i
chili.W drugiej miseczce umieść
masło i dokładnie wmieszaj około 1/3
miksu przyprawowego z pierwszej miseczki.Teraz delikatnie oddziel skórę
kurczaka od
mięsa na piersiach i udkach i rozsmaruj tam cienką warstwą przygotowane
masło z
przyprawami. Następnie wsuń tam plastry
cytryny (tak by były w jednej warstwie).Ostrożnie umieść
kurczaka na puszce i natrzyj go dokładnie
oliwą i resztą przygotowanej
przyprawy.Piecz
kurczaka przez 1 godzinę i 15 minut, po czym ostrożnie wyjmij go z piekarnika i odstaw aby odpoczął na około 10-15 minut przed podaniem.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:1 whole chicken1 can of beer2 tablespoons brown sugar1 1/2 teaspoons salt1 1/2 teaspoons pepper1 teaspoon smoked
paprika1 teaspoon garlic powder1/2 teaspoon onion powder1/8 teaspoon
chili powder2 tablespoons unsalted butter, at room temperature3 tablespoons of
olive oil1 lemon, slicedPreparation:Preheat the oven to 220 oC. Prepare baking dish. Open the can of beer and
pour about 1/4 of it into the dish, next set the can in the center of the dish.Wash the chicken and pat it dry with paper towels.In a small bowl, stir together the sugar, salt, pepper,
paprika, garlic powder, onion powder and
chili powder.In another bowl, add the softened butter and add 1/3 of the spice to the butter and stir together until combined and smooth.Gently lift the skin of the chicken and rub the butter thick layer all over the breasts (under the skin) and the thighs. Next slide the lemon slices underneath the skin, in one layer.Gently sit the chicken on top of the can of beer which is in the dish. Rub the outsides with
olive oil and rub the remaining spice rub over top.Roast the chicken for 1 hour and 15 minutes. When finished, carefully remove the dish from the oven and let the chicken rest for about 10-15 minutes.Enjoy!
Share the post "
Kurczak pieczony na puszce z
piwem / Beer can chicken"