ßßß Cookit - przepis na Klasyczna jajecznica / Scrambled eggs

Klasyczna jajecznica / Scrambled eggs

nazwa

Wykonanie

U mnie w domu nie było raczej tradycji jedzenia jajecznicy na śniadanie i do tej pory też przyznam, że bardzo rzadko ją robiłam. Jakoś mi zwyczajnie nie wchodziła, nawet z różnymi ulubionymi dodatkami. Gdy kupiłam książkę Michela Rouxa „The Collection”, dowiedziałam się, że robiłam ją zwyczajnie nieprawidłowo. Smażyłam szybko i na dużym ogniu, a należy ją smażyć powoli, z wyczuciem na małym ogniu, z dużą ilością masła i śmietanką. Jajecznica przygotowana w ten sposób wyszła niezwykle delikatna i aksamitna, a podana z tostami dała mi dużo radości:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Klasyczna jajecznica
(2 porcje)
Składniki:
40 g masła, oraz mały kawałek ekstra (opcjonalnie)
4-6 jajek
2 łyżki śmietanki 36% (opcjonalnie)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na patelni najlepiej z grubym dnem umieszczonej na małym ogniu rozpuść masło. Przygotowane jajka wbij do miski i roztrzep je delikatnie widelcem. Wlej je do patelni z rozpuszczonym masłem i wymieszaj.
Smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W celu otrzymania kremowej i delikatnej jajecznicy, smaż przez 3 do 4 minut, jeżeli wolisz bardziej ściętą smaż kolejne 2 minuty.
Gdy jajecznica jest już taka jaką lubisz, wmieszaj 2 łyżki śmietanki i ewentualnie dodatkowy kawałek masła, po czym dopraw solą i pieprzem. Podawaj natychmiast, najlepiej z tostami.
Smacznego!
English version
Scrambled eggs
(2 servings)
Ingredients:
40 g butter, plus a knob of butter (optional)
4-6 eggs
2 tbsp cream (optional)
salt and pepper
Preparation:
Melt butter in a shallow, heavy pan set over low heat. Break eggs into a bowl and beat very lightly with a fork. Tip into the pan with the hot, melted butter and stir.
Cook over low heat, stirring gently and more or less constantly with a wooden spoon. It will take 3 to 4 minutes for the eggs to become just set, but very creamy. If you prefer firmer, dryer scrambled eggs, cook for another 2 minutes.
When the eggs are scrambled to your liking, add 2 tbsp light or heavy cream or a little bit of butter, and season with salt and pepper. Scrambled eggs are best served immediately.
Enjoy!
Share the post "Klasyczna jajecznica / Scrambled eggs"
Źródło:http://karmelowy.pl/klasyczna-jajecznica-scrambled-eggs