Wykonanie
Share the post "Edamame w słodko-pikantnej glazurze / Sweet and spicy glazed edamame"Jakiś czas temu, przy okazji odwiedzin w rodzinnym domu, pojechaliśmy na mamusiną działkę w celu zdobycia jak największej ilości ekologicznych warzyw. Jak zwykle zapakowałam nimi cały bagażnikOkazało się też, że na
polu obok rośnie ogromna ilość pięknej soi, która często podawana jest w japońskich restauracjach jako przystawka. Tak więc za przyzwoleniem sąsiada narwałam też całą torbę soczystych strąków. Edamame (po japońsku to właśnie
młoda soja) jest przepyszna nawet zwyczajnie ugotowana przez kilka minut we wrzątku, chociaż dzisiaj proponuję wersję bardziej orientalną, bo w słodko-pikantnej glazurze z
imbirem i
chilli. Przygotowanie tego dania to dosłownie kilkanaście minut, a nie mogłam się od nich oderwać. Doskonała wieczorna przekąska zamiast popcornu czy
chipsów. Polecam!Scroll down for recipe in English
Edamame w słodko-pikantnej glazurze(1 porcja)Składniki:2 szklanki lub 2 duże garści edamame w łupinkach1 łyżeczka
oleju rzepakowego1 ząbek
czosnku, drobno posiekany½ łyżeczki świeżego startego
imbiru2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
wody1 łyżka
octu ryżowego1 ½ łyżki
cukru trzcinowego½ łyżeczki
płatków chilli lub zmielonego
chilliopcjonalnie
sezam do posypaniaPrzygotowanie:Gotuj
soję w osolonej wodzie, przez około 5 minut i odcedź.W małej miseczce wymieszaj
sos sojowy,
ocet,
wodę ryż,
cukier i
chilli.W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu
olej, po czym włóż
czosnek wraz z
imbirem. Smaż przez 1-2 minuty, uważając by nie spalić
czosnku.Wlej mieszankę z miseczki i gotuj, aż sos zgęstnieje, przez około 5-7 minut. Zdejmij sos z ognia i wmieszaj ugotowane edamame.Podawaj natychmiast, posypane
sezamem.Smacznego!
English version(1 serving)Ingredients:2 cups edamame in their shell1 teaspoon canola oil1 clove of garlic, finely minced½ teaspoon fresh ginger, skin removed, finely minced2 tablespoons soy sauce2 tablespoons water1 tablespoon rice vinegar1½ tablespoons brown sugar½ teaspoon red pepper flakes
sesame seeds for servingPreparation:Cook edamame in the pods in salted boiling water until tender, for about 5 minutes and drain.In a small bowl, mix together the soy sauce, water, rice vinegar, brown sugar, and red pepper flakes.Heat canola oil in a small saucepan over medium-low heat. Once heated, add the garlic and ginger. Let cook for one to two minutes, stirring to avoid garlic from burning.Add in the soy sauce mixture and let cook, stirring frequently, until the sauce reduces to a glaze, about 5-7 minutes. Once you reach the desired glaze consistency, add in the cooked edamame and toss well.
Serve immediately.Enjoy!Share the post "Edamame w słodko-pikantnej glazurze / Sweet and spicy glazed edamame"