Wykonanie
Kilka dni temu robiłam tempeh. To nic innego jak
soja poddana procesowi fermentacji, dzięki
czemu jest łatwiejsza do strawienia. Jest to produkt bogaty w
białko, świetny zamiennik
mięsa, popularny wśród osób, które go z różnych przyczyn nie jedzą. Tempeh
jadłam po raz pierwszy stosunkowo niedawno i bardzo mi smakował, zwłaszcza w połączeniu z
suszonymi pomidorami lub panierowany w
garam masali i smażony na
oliwie. Do tego mix
sałat z dressingiem i obiad gotowy.
tempeh marynowany1/2 szklanki
wody5 łyżek
sosu sojowego1-2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1cm startego
imbiru1 łyżka
octu ryżowego1 łyżeczka
cukru trzcinowego200g tempehuZ podanych składników, wyłączając tempeh, zrobić marynatę. Tempeh pokroić w 1cm kostkę i zamoczyć w marynacie na ok. godzinę. Po tym czasie odsączyć z marynaty i smażyć z obu stron na złoty kolor. Można zjeść jako przekąskę na ciepło lub zimno albo podawać z ulubionymi
sałatami jako danie obiadowe.
W innej wersji
przyprawę garam masala mieszam z ½ łyżeczki
soli i obtaczam w niej pokrojony na 1cm kostki tempeh. Smażę równomiernie ze wszystkim stron. Taki tempeh lubię najbardziej i w takiej postaci jadam go z
sałatami. Przepisy te pochodzą od Maddy .