Wykonanie
5 października 2014Składniki:Warstwa budyniowa:2 opakowania
herbatników typu”Petitki” ( po 65g.)1
budyń śmietankowy bez
cukru500m
mleka1 łyżka
masła śmietankowego3 łyżki
cukruWarstwa śmietankowa:500ml
śmietanki 30%5 łyżek
cukru pudru2 łyżki żelatyny+200ml wrzątku100g.
rodzynekkakao do pospania po wierzchuKwadratowa blaszka ok 25×25 cm. lub średniej wielkości tortownica
Przygotowanie:1/2
herbatników(1 opakowanie) wyłożyć na dno blaszki.
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z
mlekiem,
masłem oraz
cukrem.Gorący
budyń wylać na
herbatniki,przykryć go pozostałą częścią
ciastek.Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w wrzątku,odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę przelać do wysokiej miski,wsypać
cukier puder,ubić mikserem na sztywną pianę,wlać
żelatynę,ponownie chwilkę miksować.Do masy dodać
rodzynki,wymieszać łyżką.Gotową przelać do blaszki,wygładzić/wyrównać wierzch.Ciasto oprószyć
kakao,wstawić do lodówki na 3-4h. lub na noc by stężało.SmacznegoPost navigation← Omlet bez potrzeby przewracania na drugą stronę z czym wiele osób ma problem.Syty i bardzo smaczny na weekendowe śniadanie gdy mamy więcej czasu na przygotowanie treściwego posiłku.Gęsty,aromatyczny,syty i rozgrzewający krem z dyni. Smakuje wyśmienicie.Moja córka była nim zachwycona :) →