ßßß Cookit - przepis na Śmietanowiec bez pieczenia

Śmietanowiec bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

5 października 2014
Składniki:
Warstwa budyniowa:
2 opakowania herbatników typu”Petitki” ( po 65g.)
1 budyń śmietankowy bez cukru
500m mleka
1 łyżka masła śmietankowego
3 łyżki cukru
Warstwa śmietankowa:
500ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny+200ml wrzątku
100g. rodzynek
kakao do pospania po wierzchu
Kwadratowa blaszka ok 25×25 cm. lub średniej wielkości tortownica
Przygotowanie:
1/2 herbatników(1 opakowanie) wyłożyć na dno blaszki.
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z mlekiem,masłem oraz cukrem.
Gorący budyń wylać na herbatniki,przykryć go pozostałą częścią ciastek.
Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w wrzątku,odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę przelać do wysokiej miski,wsypać cukier puder,ubić mikserem na sztywną pianę,wlać żelatynę,ponownie chwilkę miksować.
Do masy dodać rodzynki,wymieszać łyżką.
Gotową przelać do blaszki,wygładzić/wyrównać wierzch.
Ciasto oprószyć kakao,wstawić do lodówki na 3-4h. lub na noc by stężało.
Smacznego
Post navigation
← Omlet bez potrzeby przewracania na drugą stronę z czym wiele osób ma problem.Syty i bardzo smaczny na weekendowe śniadanie gdy mamy więcej czasu na przygotowanie treściwego posiłku.
Gęsty,aromatyczny,syty i rozgrzewający krem z dyni. Smakuje wyśmienicie.Moja córka była nim zachwycona :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/delikatnerozplywajace-sie-w-ustach-ciasto-o-smietankowym-smaku-z-dodatkiem-rodzynek-jest-wysmienite-latwe-i-przyjemne-w-przygotowaniu-pomagala-mi-poltora-roczna-corcia-wyjadajac-smietane-z-miski