Wykonanie
Owsianka to potrawa znana chyba wszystkim i pewnie przez liczne
grono znienawidzona jeszcze w czasach, kiedy biegało się w podartych spodniach za piłką (w wersji żeńskiej: przebierało lalki i robiło inne rzeczy, o których chłopakowi nawet pomyśleć nie przystoi). Na szczęście tamte czasy już za nami i aż dziw bierze, że nikt nie wpadł wtedy na pomysł, że przecież owsiankę można przyrządzić inaczej.Podstawowymi składnikami owsianki są:
mleko i
płatki owsiane . Od tych ostatnich dość mocno zależy jaką konsystencję owsianka przyjmie. Drobniejsze
płatki —
płatki błyskawiczne — jak nazwa wskazuje “rozdziamdziają” się dość szybko i jeśli przesadzimy z czasem gotowania z owsianki wyjdzie nam kleik. Nie o to chyba chodzi, żeby cofać się do czasów, kiedy sączyło się ambrozję z butelki, prawda? Moim skromnym zdaniem najlepsza owsianka wychodzi z najzwyklejszych, nierozdrabnianych owsianych płatków.
250–300 ml
mleka 3,2% (szklanka też może być),3–4 czubate łyżki płatków owsianych (generalnie: łyżka płatków na 100 ml
mleka),1 czubata łyżka
cukru trzcinowego,1 czubata łyżeczka
kakao, na okrasę:
rodzynki, posiekane orzechy włoskie lub inne bakalie, na które mamy ochotę.
Mleko z
cukrem i
kakao zagotowujemy w rondelku. Na wrzące
mleko wsypujemy
płatki owsiane i gotujemy na małym ogniu 3–5 minut . W tym czasie
płatki owsiane powinny zmięknąć i nieco spęcznieć, a sama owsianka nabrać odrobinę kleistej konsystencji. Zawartość rondelka przelewamy do miseczki i okraszamy swoimi ulubionymi bakaliami. Owsianka gotowa — smacznego!
Owsianka kakaowaSkładniki:250–300 ml
mleka 3,2%3–4 czubate łyżki płatków owsianych1 czubata łyżka
cukru trzcinowego1 czubata łyżeczka
kakaobakalie