ßßß Cookit - przepis na Owsianka kakaowa — płatki na mleku inaczej

Owsianka kakaowa — płatki na mleku inaczej

nazwa

Składniki

Wykonanie

Owsianka to potrawa znana chyba wszyst­kim i pew­nie przez liczne grono znie­na­wi­dzona jesz­cze w cza­sach, kiedy bie­gało się w podar­tych spodniach za piłką (w wer­sji żeń­skiej: prze­bie­rało lalki i robiło inne rze­czy, o któ­rych chło­pa­kowi nawet pomy­śleć nie przy­stoi). Na szczę­ście tamte czasy już za nami i aż dziw bie­rze, że nikt nie wpadł wtedy na pomysł, że prze­cież owsiankę można przy­rzą­dzić ina­czej.
Pod­sta­wo­wymi skład­ni­kami owsianki są: mleko i płatki owsiane . Od tych ostat­nich dość mocno zależy jaką kon­sy­sten­cję owsianka przyj­mie. Drob­niej­sze płatkipłatki bły­ska­wiczne — jak nazwa wska­zuje “roz­dziam­dziają” się dość szybko i jeśli prze­sa­dzimy z cza­sem goto­wa­nia z owsianki wyj­dzie nam kleik. Nie o to chyba cho­dzi, żeby cofać się do cza­sów, kiedy sączyło się ambro­zję z butelki, prawda? Moim skrom­nym zda­niem naj­lep­sza owsianka wycho­dzi z naj­zwy­klej­szych, nie­roz­drab­nia­nych owsia­nych płat­ków.
250–300 ml mleka 3,2% (szklanka też może być),
3–4 czu­bate łyżki płat­ków owsia­nych (gene­ral­nie: łyżka płat­ków na 100 ml mleka),
1 czu­bata łyżka cukru trzci­no­wego,
1 czu­bata łyżeczka kakao, na okrasę: rodzynki, posie­kane orze­chy wło­skie lub inne baka­lie, na które mamy ochotę.
Mleko z cukrem i kakao zago­to­wu­jemy w ron­delku. Na wrzące mleko wsy­pu­jemy płatki owsiane i gotu­jemy na małym ogniu 3–5 minut . W tym cza­sie płatki owsiane powinny zmięk­nąć i nieco spęcz­nieć, a sama owsianka nabrać odro­binę kle­istej kon­sy­sten­cji. Zawar­tość ron­delka prze­le­wamy do miseczki i okra­szamy swo­imi ulu­bio­nymi baka­liami. Owsianka gotowa — smacz­nego!
Owsianka kaka­owa
Skład­niki:
250–300 ml mleka 3,2%
3–4 czu­bate łyżki płat­ków owsia­nych
1 czu­bata łyżka cukru trzci­no­wego
1 czu­bata łyżeczka kakao
baka­lie
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/owsianka-kakaowa-platki-na-mleku-inaczej