Wykonanie
Dzisiaj, po sześciogodzinnym koszeniu trawy należy mi się kawałek nieba! :) Przedstawiam wam moją nieodłączną część nieba - blok
czekoladowy. To lekka profanacja co zrobiłam, ale odchudziłam go do granic możliwości, by zjeść kawałek więcej. :) Podaję przepis na moją dietetyczną wersję.Przepis:* 1/4 szklanki
mleka 1,5%* 0,5 szklanki
cukru* 90 g
masła śmietankowego* 3 łyżki ciemnego
kakao* 190 g
mleka granulowanego odtłuszczonego* 250 g
herbatnikówDodatkowo:* jednorazowa aluminiowa blaszkaWykonanie:Pokruszyć
herbatniki.
Mleko podgrzać w małym rondelku, dodać
masło,
cukier i
kakao - rozpuścić. Dodać
mleko w proszku i miksować aż nie będzie żadnych grudek (przy granulowanym jest to niemożliwe, kilka zostanie). Do ciepłej masy dodać
ciastka, wymieszać, przelać do formy, wyrównać (opcjonalnie można ułożyć na wierzch
herbatniki, wtedy po wystudzeniu trzeba polać je
mlekiem by zmiękły - ja robiłam to strzykawką by
mleko nie dostawało się do
czekolady). Schłodzić i przechowywać w lodówce.Moja wersja nie jest krucha. Jest lekko elastyczna, ale nie ciągnąca się. Jak dla mnie - idealna. :)