Wykonanie
Do najważniejszych smakołyków kuchni tureckiej należą mezze, czyli przystawki pobudzające apetyt. Zapewne jednymi z najbardziej uznanych są wszelkie faszerowane warzywa, w tym Yaprak Sarma, faszerowane liście
winogron. Dzisiejszy przepis to dokładniej Yalancı Dolma - bezmięsne danie z
ryżu, idealne jako dodatek do tureckiej anyżówki.PS. Przepraszamy za dłuższą przerwę w umieszczaniu przepisów na blogu, jednak związane to było ze zmianą stanu cywilnego :))Składniki:500 g marynowanych liści winorośli2
szalotki, drobno posiekanedwa duże
pomidory malinowe, bez skórki150 g
ryżu długoziarnistego50 g suszonych
porzeczek50 g
orzeszków piniowychpęczek
pietruszkidwie łyżeczki suszonej
miętyłyżeczka
solicytrynapół szklanki
oliwy3 łyżki
olejuLiście winorośli opłukać i osuszyć.
Pomidory zmiksować.
Ryż przepłukać i odsączyć.
Szalotki podsmażyć na
oleju zmieszanym z łyżką
oliwy. Dodać
pomidory. KIedy się podgrzeją dodać
pietruszkę,
orzechy piniowe,
porzeczki,
miętę i
sól. Dodać
ryż i wszystko zalać szklanką
wody. W razie konieczności, w trakcie gotowania dolać więcej
wody, aby się nie przypaliło.Gotować, aż
ryż będzie prawie miękki i wchłonie
wodę. Odstawić do ostygnięcia. Rozłożyć liście winorośli, na każdym nałożyć dwie łyżki farszu, założyć brzegi i zawinąć farsz. Dno garnka wyłożyć liśćmi
winogron, na nich położyć w kilku warstwach roladki. Na sarmach ułożyć plasterki
cytryny.Zalać
wodą, aby zakryło. Docisnąć ciężkim talerzem. Gotować pod przykryciem pół godziny na małym ogniu. Po wyciągnięciu z garnka polać pozostałą
oliwą, która nada połysk i zakonserwuje sarmy. Podawać na zimno lub gorąco.