Wykonanie
Jedna z moich ulubionych sałatek, chociaz od niedawna zaczełam ja robić. Ekspresowa i przepyszna! W sam raz na lunch lub obiado-kolację!Ta
sałatka wygląda i smakuje absolutnie wybornie, a do tego wprost “kipi” od witamin.
Składniki na 4 osoby:3 kolby
cykorii2
jajka250 g
sera gruyère8 łyzek
oliwy4 ły ż ki
musztardy delikatnej4 ły ż ki vinaigre au
miels ó l i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Cykorie myjemy, wycinamy piętki, kroimy na talarki.
Ser kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy 5 minut tak aby były na twardo ale nie do końca, obieramy i kroimy w kostkę.Wszystkie składniki razem łączymy i mieszamy.W małej misecze łaczymy składniki na sos. Do
oliwy wlewamy po kropli vinaigre au
miel, stale mieszając. Dodajemy
musztard ę, ucieramy, aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Jeśli nie zapomniałaś dać wcześniej
musztardy i produkty maj ą w miare tę samą temperaturę, sos będzie wystarczająco gęsty i nie zważy się. Ogólna zasada jest taka, że dodajemy dwa
razy więcej
oleju niż
octu. Ale jeśli preferujesz kwaśne smaki, dodaj więcej
octu. Polewamy
sałatkę sosem i mieszamy. Dodajemy s ó l i
pieprz do smaku.