Wykonanie
Nigdy nie robiłam
dżemów do słoików. Teraz żałuję. W przyszłym roku to zmienię. Bardzo przyjemne zajęcie. A taki świeżo zrobiony, jeszcze cieplutki
dżem jest pyszny. Ten ma piękny
słoneczny kolor, a
imbir nadaje mu ciekawego posmaku.Składniki
jabłka, 8 szt.
gruszki, 3 szt.
cukier, 4 łyżkiświeży starty
imbir, 2 łyżeczki
cynamon, 2 szczyptysok z 1
limonkiSposób przygotowania1.
Owoce obrać ze skórki, wydrylować i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do garnka o grubym dnie lub na patelnię teflonową. Skropić
sokiem. Ja najpierw przesmażyłam
jabłka, a kiedy zaczęły się lekko rozpadać dodałam
gruszki. Dzięki
czemu w
dżemie gruszki są prawie w całych kawałkach. Następnie dodać resztę składników. Gotować, aż masa lekko zgęstnieje. Jeszcze gorący
dżem przełożyć do słoiczków (wyszło mi 5 małych), zakręcić i obrócić do góry dnem. Można pasteryzować przez 10 minut, ale ja ten etap pominęłam.car hire atlanta