Wykonanie
Uwielbiam
owoce w wersji suszonej.
Suszone śliwki czy
morele zawsze staram się
mieć w szafce. Dodaję je do owsianki lub podjadam, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Mój synek bardziej przepada za owocowymi
chipsami z
jabłka i
gruszki. Ja też mogłabym jeść je bez końca, więc dziś postanowiłam, że ususzę większą porcję, w sam raz na zdrowy deser...Jeśli lubicie tego typu przekąski może zasmakują Wam także
chipsy warzywne .
Składniki:2 duże
jabłka2
gruszki1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
waniliąOwoce umyć i osuszyć. Z
owoców wyciąć ogryzki.
Jabłka i
gruszki pokroić na cienkie około 2 mm plasterki. Plasterki posypać
cynamonem i
cukrem. Ułożyć w suszarce do
grzybów i warzyw lub w piekarniku na papierze do pieczenia i suszyć w temp. 50 stopni do uzyskania pożądanej chrupkości. Gotowe
chipsy przechowywać w szczelnym, suchym pojemniku. Smacznego!