ßßß
Składniki:1 , 5 kg obranej dyniokoło 1 kg jabłekłyżka goździków2 szklanki cukru1 łyżeczka cynamonuutarty świeży imbir - ok 2 cmDynię obieramy, kroimy w kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem - standardowo mieszając co jakiś czas. Gdy dynia zacznie się rozpadać dokładamy obrane i pokrojone w kawałki jabłka, mieszając i podlewając ewentualnie dodatkowo wodą (uważając, by nic się nie przypaliło).Następnie dodajemy goździki, utarty świeży imbir i wszystko razem mieszamy (w razie potrzeby wspomagając się blederem czy tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniając dynię;)Do rozgotowanej dyni i jabłek wsypujemy cukier i resztę przyprawy i gotujemy, aż uzyskamy konsystencje dżemu. Do sparzonych słoików nakładamy jeszcze gorący dżem i zakręcamy.