Wykonanie
Do słoiczków z
dyniowo-
pomarańczowym dżemem dołączyły jeszcze w wersji
dyniowo-
jabłkowej z
cynamonem i świeżym
imbirem wg receptury znalezionej na blogu Aromatyczne Podróże:)
Składniki:1 , 5 kg obranej dyniokoło 1 kg
jabłekłyżka
goździków2 szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonuutarty świeży
imbir - ok 2 cm
Dynię obieramy, kroimy w kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy szklanką
wody i dusimy pod przykryciem - standardowo mieszając co jakiś czas. Gdy
dynia zacznie się rozpadać dokładamy obrane i pokrojone w kawałki
jabłka, mieszając i podlewając ewentualnie dodatkowo
wodą (uważając, by nic się nie przypaliło).Następnie dodajemy
goździki, utarty świeży
imbir i wszystko razem mieszamy (w razie potrzeby wspomagając się blederem czy tłuczkiem do
ziemniaków rozdrabniając
dynię;)Do rozgotowanej dyni i
jabłek wsypujemy
cukier i resztę
przyprawy i gotujemy, aż uzyskamy konsystencje
dżemu. Do sparzonych słoików nakładamy jeszcze gorący
dżem i zakręcamy.