Wykonanie
Kiedy jest wysyp jakiegoś warzywa lub
owocu czasem nie wiadomo już co z nim zrobić. Ja mam tak co roku z
rabarbarem. Co roku też wymyślam nowe
konfitury. Dziś
rabarbar z jabłuszkiem - do tego
imbir,
cynamon no i
cukier i mamy coś suuuper pysznego.- ok 12 łodyg dużego
rabarbaru- 3 średnie
jabłka- pól kilo
cukru-
cynamon i
imbir do smaku
Jabłka i
rabarbar myjemy, obieramy i tniemy na kawałeczki. Wsypujemy do garnka i zasypujemy
cukrem. Zaczynamy gotować . Kiedy
owoce całkowicie się rozpuszczą dodajemy
imbir i
cynamon. Dodajecie do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu , kiedy
konfitura mocno zgęstnieje. Przekładamy do słoiczków. Z podanej ilości wyjdzie ok. 800ml
konfitur. Słoiczki pasteryzujemy 10-15 min.
Przepis dodaję do akcji :