Wykonanie
            Składnikiletnie 
mleko, 1/4 szklanki
cukier, 1 łyżeczka
drożdże, 12 gram
mąka pszenna, 2 i 3/4 szklanki
sól, 1,5 łyżeczkimiękkie 
masło, 1,5 łyżkiletnia 
woda, 3/4 szklanki
bazylia, ok. 15 liści
płatki suszonych pomidorów (użyłam 
przyprawy Kamis 
pomidory suszone z 
czosnkiem i 
bazylią), 3 łyżeczkiSposób przygotowania1. 
Bazylię posiekać i wymieszać z 
pomidorami.2. W letnim 
mleku rozpuścić 
drożdże i po 1 łyżeczce 
mąki i 
cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.3. Z 
mąki, 
soli, 
masła, 
wody i 
drożdży wyrobić gładkie ciasto. Dodać mieszankę 
bazyliowo-
pomidorową i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto oprószyć 
mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.4. Masę podzielić na 8 równych części. Formować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić na 20 min. do napuszenia. Posypać 
mąką, a następnie ponacinać 
ostrym nożem.5. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 20 min.
