Wykonanie
Kolejny jesienny przepis z
dynią w roli głównej.Uwielbiam zabierać do pracy posiłki, które łatwo spakować i nie trzeba ich odgrzewać. Do takich zdecydowanie należy ta
sałatka.Jak dla mnie same pyszności :)
dynia,
suszone pomidory,
oliwki i
ser feta.Koniecznie musicie spróbować !
Składniki : ( dwie porcje na główny posiłek )* 300 g dyni, samego miąższu,* 1 łyżeczka
oliwy,* 1/2 szklanki
kuskusu,* szczypta
soli,* szczypta
słodkiej papryki,* szczypta suszonego
rozmarynu,* szczypta suszonego
tymianku,* szczypta
czosnku granulowanego,* 1/2 łyżeczki
masła,* 50 g
suszonych pomidorów, pokrojonych w małe kawałki* 40 g
sera feta, pokruszonego,* garść
szpinaku, pokrojonego w kawałki,* garść
oliwek,* 1 łyżka
oliwy z oliwek,* 1 łyżka
soku z cytryny /
limonki,
Przygotowanie :
Dynie pokrój na kawałki o
boku około 1 cm, zmieszaj z
oliwa, ułóż na blaszce i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 25 minut, do czasu aż kawałki będą miękkie. Ostudź.
Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu, dodając do
wody sól,
paprykę,
rozmaryn,
tymianek,
czosnek a także
masło. Ostudź.
Dynię,
kuskus,
suszone pomidory,
ser,
szpinak i
oliwki zmieszaj razem z
sokiem z cytryny i
oliwą.