Wykonanie
Butter chicken - jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań z kuchni indyjskiej.Wersji przepisu jest wiele i znacząco się od siebie różnią, mój jest prosty i szybki w przygotowaniu - tak jak lubię :DNie potrzebujesz całego zestawu
indyjskich przypraw - wystarczy
garam masala ;)Kawałki
kurczaka są mięciutkie a kremowy sos pełen smaku.Butter chicken - one of the easiest and tastiest Indian dish.Is
plenty of different versions of recipe with lots of variations, mine is easy and quick to prepare- as I like it:DYou don't need a whole set of Indian spices - just
garam masala ;)Chicken bites are
very tender and creamy sauce is full of taste.
Składniki :* 2
piersi z kurczaka, bez skóry, pokrojone w dużą kostkę,* 1/2
cebuli, pokrojona w plasterki,* 15 g
masła,* 1 łyżeczka tartego
imbiru,* 30 ml
śmietany,* 2 łyżeczki
przyprawy garam masala,* 2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę,* 300 ml passaty,* 2 łyżki
masła orzechowego ( najlepiej z
nerkowców ),* 3 łyżki posiekanej
kolendry,Ingredients :* 2 chicken breast, skinless, cut into chunks,* 1/2 onion, finely sliced,* 15 g butter,* 1 tsp finely grated ginger,* 30 ml double cream,* 2 tsp
garam masala,* 2 garlic cloves, crushed,* 300ml passata,* 2 tbsp peanut butter ( best cashew nut butter ),* 3 tbsp chopped coriander,
Przygotowanie :Na patelni rozgrzej
masło, dodaj
cebulę i smaż do czasu aż będzie miękka.Dorzuć
kurczaka i smaż do czasu aż będzie zarumieniony.Dodaj
imbir,
czosnek,
garam masala i passatę, gotuj bez przykrycia około 20 minut.Przed podaniem zmieszaj ze
smietaną i
masłem orzechowym, posyp
kolendrą.Podawaj z
ryżem.Preparation :Heat the butter in large fry pan and fry onion until soft, add chicken and fry until golden.Add ginger, garlic,
garam masala and passata.Simmer without lid for about 20 minutes.Just before serving stir with cream and peanut butter and sprinkle with coriander.
Serve with rice.