Wykonanie

Jesien juz w pelni, szaro, zimno i deszczowo - zwlaszcza tutaj w Anglii. W takie dni mam ochote na cos dobrego, prostego i szybkiego - takie sa wlasnie te placki!Przepis pojawil sie na blogu kilka lat temu, teraz doczekal sie odnowienia - nowych zdjec i angielskiej wersji :)Sprobujcie koniecznie!Autumn is here for good, gray, cold and rainy days - especially here in England. In those days I want to eat something tasty, easy and quick - apple pancakes this is it !Recipe for apple pancakes have been on blog from years but now is fresh - new pictures and English version.You must try this!

Składniki :* 3 duże
jabłka,* 1
jajko,*
maka ( ilość zależy od wielkości
jabłek i
jajka ),*
oliwa do smażenia,Ingredients :* 3 big apples,* 1 egg,* plain
flour ( amount depend how big your apples and egg are ),*
olive to frying,

Przygotowanie :
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Do
jabłek dodaj
jajko i stopniowo dodawaj
make aż uzyskasz odpowiednia konsystencje ( dość geste ciasto ).Na patelni dobrze rozgrzej
oliwę ( możesz placki usmażyć bez dodatku tłuszczu jeśli masz odpowiednia patelnie ), wykładaj porcje ciasta około 2 łyżek i smaż na wolnym ogniu 3-4 minuty z każdej strony.Gorace placki podawaj np z kwaśną
śmietaną i
cukrem :)Preparation :Wash your apples, peel and grate on a grater with large mesh.Add egg and gradually add
flour until you
make proper consistency ( pretty thick batter ).Heat the oil of frying pan (if you have a suitable pan you can fry pancakes without oil ), place the portion of batter about 2 tbsp each and fry on medium low heat for 3-4 minutes on both sides,
Serve hot pancakes (for example) with sour cream and sugar :)