Wykonanie
Krupnik to chyba najlepsza zupa jaką moja mama gotuje. Zawsze gdy przyjeżdżam na wakacje gotuje dla mnie spory garnek.Uwielbiam ta zupę za smak, gęstość i to jak jest syta.Oto przepis na krupnik mojej mamy.Składniki :* 100 g
żeberek,* 1
marchewka,* 1/2
pietruszki,* 1/3
pora,* 4-5
ziemniaków (około 300g ),* 4 łyżki
kaszy jęczmiennej,* 1 wołowa
kostka rosołowa,* 1 ziarno
ziela angielskiego,* 2 ziarenka
pieprzu,* 1
liść laurowy,* sol,
pieprz,* 3 łyżki posiekanego
koperku,Przygotowanie :Do garnka średniej wielkości wlej 1,5 litra
wody, dodaj umyte
żeberka,
kostkę rosołową,
ziele angielskie,
pieprz i
listek laurowy gotuj wszystko około 30 minut ( do czas aż
żeberka będą miękkie ).W
między czasie obierz warzywa.
Ziemniaki pokrój w kostkę,
pora w plasterki a
marchewkę i i
pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Włoszczyznę dodaj do
wywaru, gotuj około 20 minut, dodaj
ziemniaki.Gdy zupa z
ziemniakami zacznie wrzeć dodaj
kaszę i gotuj na małym ogniu do czasu aż
ziemniaki będą miękkie.Dopraw do smaku
solą i
pieprzem, dodaj
koperek.
... nawet kicia się zainteresowała zupką...:)