Wykonanie
Włócznik / miecznik to ogromna
ryba ( waży około 600 kg ), która rozwija prędkości do 100km/h.
Mięso ryby może przybierać różne kolory od prawie białego, przez blado różowy aż po ostro
pomarańczowy (
dyniowy ) wszystko zależy od diety
ryby, która żywi się
krewetkami i mniejszymi
rybami. W smaku przypomina trochę
tuńczyka, jest zaliczany do ryb oleistych ale jest dość twardy dlatego ja proponuje Wam ją z sosem
koperkowo-
śmietanowym, do tego
młode ziemniaczki i suróweczka.Składniki : ( 2 porcje )* 2
steki z włócznika,*
sól,
pieprz,* 1 łyżka
oliwy z oliwek,* 1/2 szklanki
bulionu warzywnego,* 4 łyżki posiekanego
koperku,* 2 łyżki
śmietany,Przygotowanie :W małym garnuszku zagotuj
bulion razem z posiekanym pokerkiem, dodaj
śmietanę. Jeżeli lubisz gęste sosy możesz dodać łyżeczkę
mąki kukurydzianej rozpuszczoną w wodzie.
Rybę umyj, osusz ręcznikami papierowymi, oprósz delikatnie
solą i
pieprzem.Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzej łyżkę
oliwy, obsmaż
rybę na złoty kolor z obu stron ( około 3-4 minut z każdej ).